Perfect Guide

Felix Sandman: ”Vissa dagar bara grät vi”

Från pojkband via Mello till potentiell världspublik. Felix Sandman är redo att bli vår nästa skådisexport i Netflix nya serie Störst av allt.

– De castingansvariga ringde min mamma som svarade att jag inte hade tid, på grund av musikkarriären. Men de gav sig inte, så jag gick på en audition och fick rollen. Egentligen helt sjukt, säger Felix Sandman.

Annons

Störst av allt är Netflix första svenskproducerade tv-serie, med hela världen som möjlig publik. I en av huvudrollerna finns 20-åringen som gör sin skådespelardebut i det stora formatet.

Till grund för serien ligger Malin Persson Giolitos roman med samma namn, som 2016 utsågs till bästa krimroman av Svenska Deckarakademien.

Något förenklat handlar tv-serien och romanen om en skolskjutning i en privilegierad gymnasieskola i Djursholm. Ett inte helt okontroversiellt ämne att göra underhållnings-tv av.

– Men egentligen handlar inte serien om en skolskjutning. Det är bara inramningen. I stället handlar den om psykisk ohälsa, våld i hemmet, våldtäkter i relationer, segregation, klasskillnader och föräldrar som inte ser sina barn. Det är därför serien känns så viktig, att den gör ett statement.

Felix spelar gymnasieeleven Sebastian, Sveriges rikaste tonåring som flyger till New York över helgen, har de mest omtalade hemmafesterna i Djursholm och som känner alla. Men ändå saknar något.

– Sebastian är raka motsatsen till mig själv. Men det var också det som gjorde rollen så intressant, att få spela någon som är så extremt komplex och har en så tydlig emotionell kurva.

Inspelningen ägde rum både i Kroatien, som fick agera Franska rivieran, och i diverse privatvillor i Djursholm.

– Vi hade en hel del festscener i de här villorna, och då var det många djursholmare som var statister och festade rätt hårt.

Men det fanns också scener som var betydligt tyngre att spela in. I den andra huvudrollen spelar Hanna Ardéhn, och de bägge fick fungera som stöd åt varandra.

– Det fanns inspelningsdagar där både Hanna och jag gick runt och grät. Vi kramade om varandra hela tiden och kollade att vi var okej. Det var många utmanande scener att göra den dagen, men det var också skönt att vi båda kände likadant.

Att spela huvudrollen i Netflix första svenska originalserie, med en potentiell mångmiljonpublik världen över, kan ses som ett oväntat genombrott för en ung, oprövad skådepelare. Men Felix har redan hunnit med en karriär som många äldre kollegor inte kan tävla med. Dansskola som fyraåring, egna framträdanden sedan sexårsåldern, musikallinje på Lasse Kühlers dansskola, förband till Justin Bieber som 14-åring med det numera insomnade pojkbandet The Foo, som senare bytte namn till Fo&O och som fortsatte med både USA- och Sverigeturnéer. Och så den egna solokarriären med förstaplats på Svenska singellistan.

– Jag har aldrig tagit det lugnt, jag har alltid hållit på så här. Men jag måste lära mig att det är okej att sitta inne en hel dag och bara kolla tv-serier. Man måste inte vara igång precis hela tiden. Jag måste lära mig att vara med bara mig själv utan att ångesten kommer krypande.

En av förklaringarna till den aldrig sinande energin och rastlösheten kan stavas adhd. Sedan några månader tillbaka genomgår Felix en adhd-utredning.

– Jag har läst på mycket och identifierar mig med folk som har adhd. Det finns positiva sidor, jag är social och pratglad, men allt positivt kommer också med något negativt. Jag kan inte planera mitt liv och vet inte vad jag ska göra av mig själv om jag har en ledig dag. Men när det var som värst i vintras åkte jag och min flickvän till Bali i tre veckor för att bara koppla av. Det var superviktigt att lägga bort telefonen en stund, och inte svara på exakt allt.

Felix Sandman är aktuell i Störst av allt på Netflix.
Felix Sandman är aktuell i Störst av allt på Netflix. Foto: Netflix

Som soloartist fick Felix Sandman sitt stora genombrott i Melodifestivalen 2018, där han till slut blev tvåa, endast slagen av bästa kompisen Benjamin Ingrosso.

– Vi lärde känna varandra när vi bägge spelade i musikalen Singin’ in the rain på Oscarsteatern, när vi var i elvaårsåldern. Sedan dess har vi hängt ihop.

Att just Benjamin vann, och han själv kom tvåa, passar honom karriärmässigt bra.

– Att komma tvåa var superskönt. Det var det bästa som kunde hända. Om jag vunnit hade jag fått åka omkring och promota Melodifestivalen och hade knappt hunnit spela in Störst av allt, exempelvis. Jag har sett hur Benjamin har fått slita.

Musikkarriären får dock vänta en stund. Häromdagen blev det nämligen klart att Felix fått huvudrollen i ännu en Netflix-serie. Det är regissören Per-Olav Sørensen, som också regisserat Störst av allt, som vill ha med Felix i den norska serien Hjem til jul.

– Skådespeleriet är en spännande resa. Men musiken kommer alltid att vara nummer ett.

Till Toppen