Felix är klassens kung – tills Zäta dyker upp

”Jag vill också se så hård ut. Jag vill också se cool ut.” Vad händer med klassens kung när någon ännu häftigare dyker upp och hotar hans position? Blir det slagsmål? Kris? Katastrof? Intressant att läsa om blir det i alla fall tveklöst.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Emma Granholm.

Emma Granholm.

Foto: Peder Lingdén
Emma Granholm.

Emma Granholm.

Foto: Peder Lingdén
Emma Granholm. Foto: Peder Lingdén

Felix har ett mantra som han tar till när han känner att saker börjar kännas lite småjobbiga, och han behöver påminna sig själv om vilken position han har. ”Jag är sjutton år och skitsnygg. Jag är sjutton år och skitsnygg. Jag är sjutton år och SKITSNYGG!” Han har varit klassens kung sedan sexan. Den givna ledaren, den som alla tjejer vill ha, den som alla killar både är rädda för och ser upp till. Och så vill han gärna att det ska förbli, för han älskar att stå i centrum och ha makt.

Men så dyker Zäta upp. Han är ny, mystisk, och ännu lite snyggare än Felix. Och alla runt omkring honom tycks bli som besatta. Felix flickvän Alexa, till exempel. Varför är hon så intresserad av allt som har med Zäta att göra, helt plötsligt? Hon har ju Felix? Och varför är det ingen annan som märker att Zäta verkar helt sjukt skum?

Att läsa ”Sjutton år och skitsnygg” är väldigt roligt. Både för att den är skriven med humor och ganska mycket ironi, men också för att det är väldigt underhållande att läsa om Felix och hans våndor. Han är extremt dryg! Det är jättekul! Och snabbt går det att läsa också. Jag blev fast redan på de första sidorna, och sedan var det svårt att sluta. Emma Granholm är bra på att skildra unga människor och deras känslor så att de känns realistiska. Jag tror både på Felix, hans flickvän Alexa, och till och med på den ganska extrema Zäta när jag läser.

Det handlar mycket om självförtroende och utseende, och det sociala spelet i en grupp människor. Vilken roll har man i sin kompisgäng? Är man den snälla, som alltid försöker göra så alla andra mår bra? Eller den coola, som alla andra beundrar? Eller den som egentligen knappt märks? Och när man väl har ”fått” sin roll – kan man förändra den då? Eller är man fast med den för evigt?

Vid ett tillfälle säger en av Felix tjejkompisar en sak till honom som jag tycker är det intressantaste i hela boken. ”Vet du vad, Felix? Om du var precis som du är, fast tjej – då skulle alla hata dig.”  Jag tror det ligger en hel del i det. ”Sjutton år och skitsnygg” är både välskriven, kul och tankeväckande.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons