Annons

Felaktig bild av insats mot romer

I Högdalen hade ett hundratal poliser mobiliserats mot de omkring 60 romer, de flesta kvinnor, som inte gjorde det minsta motstånd när de brutalt kördes iväg, skriver Thomas Hammarberg.
I Högdalen hade ett hundratal poliser mobiliserats mot de omkring 60 romer, de flesta kvinnor, som inte gjorde det minsta motstånd när de brutalt kördes iväg, skriver Thomas Hammarberg. Foto: ANNIKA AF KLERCKER/TT
Under strecket
Publicerad

Thomas Hammarberg lyfter på Brännpunkt (11/9) upp diskrimineringen av romer. Det tycker vi är en oerhört angelägen fråga. Därför är det beklagligt att Hammarberg försöker symbolisera diskrimineringen genom en nyligen genomförd handräckning kring ett läger i Högdalen. Hammarberg skriver bland annat: ”Ett hundratal poliser hade mobiliserats mot de omkring 60 romer, de flesta kvinnor, som inte gjorde det minsta motstånd när de brutalt kördes iväg – utan att få ta med sig vare sig resväskor eller andra personliga tillhörigheter. /…/ Det är min mening att polisaktionen var brutal och omotiverad”.

Kronofogden har i uppgift att hjälpa markägare om någon utan lov bosätter sig på deras mark. Vi hanterar dessa ärenden på samma sätt oavsett vilken typ av olovligt läger det handlar om och oavsett vilka som bor där. I Högdalenlägret informerade vi de boende både skriftligen och muntligen om vad som skulle hända. Knappt en vecka innan handräckningen fick de information på svenska, engelska och rumänska. Utöver det informerades de på fredagen, och handräckningen skedde sedan på måndagen.

Annons
Annons
Annons