Annons
X
Annons
X

Felaktig bild av insats mot romer

I Högdalen hade ett hundratal poliser mobiliserats mot de omkring 60 romer, de flesta kvinnor, som inte gjorde det minsta motstånd när de brutalt kördes iväg, skriver Thomas Hammarberg.
I Högdalen hade ett hundratal poliser mobiliserats mot de omkring 60 romer, de flesta kvinnor, som inte gjorde det minsta motstånd när de brutalt kördes iväg, skriver Thomas Hammarberg. Foto: ANNIKA AF KLERCKER/TT

REPLIK | ROMER

I Högdalenfallet gjorde vi bedömningen att det kunde bli demonstrationer och att vi därför behövde stöd av polisen.
Eva Liedström Adler

Thomas Hammarberg lyfter på Brännpunkt (11/9) upp diskrimineringen av romer. Det tycker vi är en oerhört angelägen fråga. Därför är det beklagligt att Hammarberg försöker symbolisera diskrimineringen genom en nyligen genomförd handräckning kring ett läger i Högdalen. Hammarberg skriver bland annat: ”Ett hundratal poliser hade mobiliserats mot de omkring 60 romer, de flesta kvinnor, som inte gjorde det minsta motstånd när de brutalt kördes iväg – utan att få ta med sig vare sig resväskor eller andra personliga tillhörigheter. /…/ Det är min mening att polisaktionen var brutal och omotiverad”.

Kronofogden har i uppgift att hjälpa markägare om någon utan lov bosätter sig på deras mark. Vi hanterar dessa ärenden på samma sätt oavsett vilken typ av olovligt läger det handlar om och oavsett vilka som bor där. I Högdalenlägret informerade vi de boende både skriftligen och muntligen om vad som skulle hända. Knappt en vecka innan handräckningen fick de information på svenska, engelska och rumänska. Utöver det informerades de på fredagen, och handräckningen skedde sedan på måndagen.

Annons
X

Vi bedömer i varje enskilt ärende om vi behöver hjälp av polisen. Vid tidigare läger i Stockholm, så har det flera gånger hållits demonstrationer. Flera gånger har de varit så omfattande att vi inte kunnat göra vårt jobb – och då har vi begärt polisens hjälp. Vi vill poängtera att vi vid dessa tillfällen inte en enda gång har haft några problem i kontakten med de boende. Det är alltså först och främst på grund av demonstationerna som vi tar hjälp av polisen.

**I Högdalenfallet **gjorde vi bedömningen att det kunde bli demonstrationer och att vi därför behövde stöd av polisen. De boende hade haft nästan en vecka på sig att förbereda flytten och på måndagsmorgonen var ingen av de boende kvar i lägret. Kvar i lägret fanns en del skjul och kvarlämnade saker, till exempel madrasser. På plats fanns också ett antal demonstranter. De flesta av dessa förde en sansad diskussion med oss och polisen. Däremot hindrade vi några demonstranter som försökte plocka ihop kvarlämnade saker i lägret. När vi genomför en handräckning tar vi ansvar för allt kvarlämnat och vi förvarar det som inte måste slängas så att ägaren ska kunna hämta ut det senare.

Att människor tvingas tigga och bo i olika former av läger är ett problem som kräver politiska lösningar på lokal, nationell och internationell nivå. Vi hoppas att detta snart kan få en lösning. Det är en tragedi att människor lever under dessa omständigheter och dessutom gång på gång måste flytta från sina tillfälliga hem. Samtidigt har en markägare rätt att få tillträde till sin egen mark och vi har fått samhällets uppdrag att hjälpa till med det. När vi gör det ser vi alltid till att det sker på ett rättssäkert sätt och med respekt för de människor som berörs.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  EVA LIEDSTRÖM ADLER

  rikskronofogde, Kronofogden

  Fler debattartiklar om romer:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X

  I Högdalen hade ett hundratal poliser mobiliserats mot de omkring 60 romer, de flesta kvinnor, som inte gjorde det minsta motstånd när de brutalt kördes iväg, skriver Thomas Hammarberg.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X