Annons

”Utlysa klimatnödläge är fel väg att gå”

Aktivister blockerade den 25 april gator i Londons finansdistrikt med krav på att finansbranschen skulle utlysa klimatnödläge.
Aktivister blockerade den 25 april gator i Londons finansdistrikt med krav på att finansbranschen skulle utlysa klimatnödläge. Foto: Wiktor Szymanowicz/TT

Miljöorganisationer och klimatengagerade individer bör kräva konkreta utsläppsminskningar snarare än till intet förpliktigande utlysningar av klimatnödläge, skriver Mattias Goldmann och Mette Kahlin McVeigh från tankesmedjan Fores.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mattias Goldmann och Mette Kahlin McVeigh.

Foto: Pressbilder Bild 1 av 1

Juli månad var den varmaste någonsin, Grönlandsisen smälter rekordsnabbt och stora bränder rasar i Arktis. Tillgången på mat hotas, sjukdomar sprids till nya områden och själva våra livsbetingelser är under hot. Grundorsaken, de stigande koldioxidhalterna i atmosfären, fortsätter med oförminskad fart.

På många håll i världen finns nu en insikt om det akuta allvaret i klimatfrågan. Miljontals människor världen över har skolstrejkat för klimatet, stora företag ställer om till enbart förnybar energi och flera länder gör nu konkreta klimatsatsningar. Vissa länder och städer runt om i världen har också utlyst klimatnödläge, ”climate emergency” eller liknande.

Annons
Annons
Annons