Annons

Fel uppdrag för vårdutredare

PAPPERSLÖS Regeringens utredare som ska se över lagen om vård för papperslösa ska även se till att det inte leder till konsekvenser för invandringen. Den utgångspunkten är en olycklig sammanblandning av politiska viljor, skriver vårdföreträdarna My Morin, Cecilia Kållberg, Eva Nilsson Bågenholm och Anna-karin eklund.

Publicerad

I fredags tillsatte regeringen Erna Zelmin, generaldirektör för Rättsmedicinalverket, att leda utredningen som ska se över lagstiftningen för hälso- och sjukvård åt asylsökande och papperslösa. Vid upprepade tillfällen har FN och vårdens yrkesorganisationer kritiserat Sverige för att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter och vårdetik genom att begränsa dessa gruppers tillgång till vård. Det är nu hög tid att gå vidare i frågan.

Regeringen framhåller att eventuella lagändringar inte får leda till ”negativa konsekvenser för den reglerade invandringen”. Vi menar att det inte kan vara sjukvårdens uppgift att upprätthålla en reglerad invandring och hoppas att utredaren snarast föreslår en lagändring som innebär att alla människor i vårt land får samma rätt till vård.

Annons
Annons
Annons
Annons