Annons

Fel tänkt om e-legitimation

Förslaget om nya e-legitimationer har så stora brister att det helt bör göras om. Det är en grundläggande princip att dessa integritetskänsliga certifikat inte är en uppgift för marknadens aktörer, skriver Håkan Sörman, vd för Sveriges kommuner och landsting.

Publicerad

Utredningen om e-legitimation lämnade vid årsskiftet ett förslag på hur vår elektroniska legitimation, de vi använder när vi identifierar oss på webben, ska utvecklas. Förslaget duger inte och bör föras ur diskussionen. Gör om – gör rätt.

Behovet att kunna identifiera sig på internet ökar och dagens lösningar är inte hållbara. Därför såg vi med tillförsikt fram emot vad utredningen om en svensk e-legitimation skulle komma fram till, en lösning som enligt direktivet skulle leda till att ett e-leg skulle räcka för alla myndighetskontakter, förutsättningarna skulle öka för framtagandet av nya e-tjänster och kostnaderna skulle minska. När nu förslaget väl är framme är det en dyster läsning. På punkt efter punkt ställer vi oss frågande, förslaget har så stora brister att vi inte ser någon annan utväg än att börja om från början.

Annons
Annons
Annons