Fel stirra sig blind på procenten

Svensk biståndspolitik kan vara en humanitär insats i Sudan eller budgetstöd till Tanzania. Demokratistöd till Vitryssland är ett annat inslag. Bistånd kan även vara Sidamedverkan på Biblioteksmässan i Göteborg eller i politikmyset under den årliga Visbyveckan. En egen tankesmedja i Karlstad är också bistånd. Kort sagt, här ryms det mesta.

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Och det är inte förvånande.
Det är tanken.
Visst är det utmärkt att Sveriges politik för global utveckling som antogs 2003 ska vägledas av fattigdomsbekämpning och ett rättighetsperspektiv. Problemet är att definitionen av fattigdom är så vid att, ja, det mesta ryms. Fattigdom är inte bara en fråga om pengar, förklarar Sida:
”Att vara hungrig, inte ha tillgång till social service, vara arbetslös eller ha ett riskfyllt underbetalt arbete...att inte kunna känna sig trygg, vara utsatt för rättsövergrepp, missbruk och våld inom och utom familjen. Att vara sårbar och rättslös.”

Bristen på fokus
har förvärrats när biståndsbudgeten skjutit i höjden de senaste åren. Sidas anslag ökade närmare 50 procent mellan 2003 och 2006. Förändringen blir också fortsatt drastisk.

Annons
Annons
Annons