Annons

”Fel slutsatser om reklamtrötthet”

Karin Zingmark.
Karin Zingmark. Foto: Pressbild

Den ökande reklamtröttheten kommer inte som en chock. Men den har inte främst att göra med spelreklam, retargeting eller låg kvalitet på reklamen, skriver Karin Zingmark i en replik.

Under strecket
Publicerad

Sveriges Annonsörer har låtit göra en undersökning som visar att andelen som är negativa till reklam ökat från 44 till 59 procent på bara fem år. Som orsak anger man mängden spelreklam, retargeting samt sjunkande kvalitet på reklamen på grund av att fokus under senaste år legat främst på kortsiktiga konverteringsdrivande kampanjer. Läget är så pass illa att människor till och med installerar verktyg för att slippa se annonser digitalt. Enligt Orvesto har 27 procent av de tillfrågade har installerat sådana i sin dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Visst vore det fint med mindre mängder spelreklam och högre kvalitet på den reklam som visas. Men att nöja sig med detta som anledning till den ökande reklamtröttheten är faktiskt alldeles för tunt. Under de senaste tio–femton åren har spelreglerna förändrats radikalt, inte bara för alla som jobbar med kommunikation utan för företag och organisationer i stort. Internet har givit oss ett medielandskap som består av ett stort utbud av plattformar och kanaler skapta för att diskutera, reflektera, dela upplevelser samt för att inleda och bygga relationer. I dag lyssnar vi till vad vårt nätverk tycker och vi tipsar och rekommenderar varandra om de bästa lösningarna. Opinionsbildare (så kallade influencers) finns för alla branscher och de har i många fall långt mycket större räckvidd genom sina egna kanaler än vad traditionella medier någonsin kan nå.

Annons
Annons
Annons