Annons

Fel skyddsutrustning kan ge falsk trygghet

Efter att ha upptäckt brister har Arbetsmiljöverket förbjudit personlig skyddsutrustning som används inom vård och omsorg på 26 arbetsplatser runt om i Sverige.

– Det är inte bra alls, men samtidigt kan jag förstå att det blev lite panik när pandemin kom, säger Magnus Henriksson, inspektör på Arbetsmiljöverket, region Väst.

Under strecket
Petronella Uebel / TT
Publicerad

Per Olof Hedekvist på forskningsinstitutet Rise i Borås testar ett skyddsvisir med laser för att se hur väl det fungerar.

Foto: Thomas Johansson/TT

Per Olof Hedekvist på forskningsinstitutet Rise i Borås undersöker hur väl ett skyddsvisir passar på en modell av ett huvud.

Foto: Thomas Johansson/TT

För att undersöka om skyddsvisiret är säkert testar Per Olof Hedekvist på forskningsinstitutet Rise i Borås det med laser.

Foto: Thomas Johansson/TT

Innan Arbetsmiljöverket kan ge ett tillfälligt covidtillstånd för ett skyddsvisir ska produkten ha testats och godkänts på forskningsinstitutet Rise i Borås.

Foto: Thomas Johansson/TT

I början av coronapandemin uppstod en brist på personlig skyddsutrustning inom vård och omsorg, vilket ledde till att många kommuner tillverkade egen skyddsutrustning och fick skyddsutrustning från olika aktörer. Medicinskt ansvariga sjuksköterskor och inköpare ute i kommuner, regioner och vårdbolag sökte också febrilt efter skyddsutrustning på marknaden i hård konkurrens med resten av världen.

Följden har blivit att det används många olika sorters skyddsutrustning och att det råder förvirring kring om utrustningen är godkänd och skyddar personalen från smitta. Därför fick Arbetsmiljöverket i april ett regeringsuppdrag att genomföra en nationell tillsyn av all personlig skyddsutrustning i vården.

Annons
Annons
Annons