Annons

Fel säsong helt rätt – nu är populära städerna som bäst

Ingen risk att frysa. Under vintern är det alltid runt 20 grader mitt på dagen i Nice.
Ingen risk att frysa. Under vintern är det alltid runt 20 grader mitt på dagen i Nice. Foto: Miriam Preis

Varför trängas när du kan ha den franska Rivieran för dig själv? SvD Resor åkte till Nice och Cannes i januari och njöt av lugnet, maten och lokalbornas favoriter.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 10

Pappershandeln Papeterie Rontani i Nice drivs av femte generationen kvinnor.

Foto: Miriam PreisBild 2 av 10

Pierre Altobelli tog över sin mormors krog och driver den i traditionell anda, fast med en modern touch.

Foto: Miriam PreisBild 3 av 10

Sardiner med grillade paprikor på Chez Davia.

Foto: Miriam PreisBild 4 av 10

Tågstationen Le Gare du Sud i stadsdelen Libération har byggts om till stor saluhall.

Foto: Miriam PreisBild 5 av 10

Sommelieren Vanessa Massé äger den stilrena krogen Pure & V. Köksmästare Mads Thomsen kommer från Danmark.

Foto: Miriam PreisBild 6 av 10

Saluhallen i Cannes heter Marché Forville och här hittar man alla möjliga råvaror i säsong.

Foto: Miriam PreisBild 7 av 10

Henry Brougham.

Foto: Morphart CreationsBild 8 av 10

Utanför Cannes ligger ön Saint-Honorat, där ett trettiotal katolska munkar ägnar sig åt vinodling.

Foto: Miriam PreisBild 9 av 10

Från Slottskullen La Colline du Château, har man milsvid utsikt över stranden och strandpromenaden i Nice.

Foto: Miriam PreisBild 10 av 10

Att åka till franska Rivieran vintertid må låta bakvänt, men ur ett historiskt perspektiv är det helt rätt. Under 1800-talet och fram till åren efter första världskriget var både Nice och Cannes populära vinterdestinationer för den nordeuropeiska överklassen. Man reste hit för det milda klimatets skull, promenerade och umgicks. Livet var lugnt och bekymmersfritt.

– Faktum är att om solen skiner blir det alltid tjugo grader ett par timmar mitt på dagen, under hela vintern.

Annons
Annons
Annons