Krönika

Mikael Mölstad:”Fel rödvin, vid fel tillfälle, kan utlösa ett anfall”

Mikael Mölstad

Varför får man huvudvärk av vissa viner? Frågan är återkommande i Mikael Mölstads inkorg. Ett av svaren är att dricka dyrare viner.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Bakis och huvudvärk. Trista ord – och tråkiga upplevelser. Bland alla de mejl jag får finns ett återkommande tema. Nej, det handlar sällan om hur man slipper bli bakis. Mina läsare tycker nog inte att det är min avdelning. Däremot återkommer frågan om varför man plötsligt får ont i huvudet av vissa viner. Vad är det som händer? Och vilka viner ska man undvika?

Här handlar det alltså om en slags allergiska reaktioner som märks redan efter något glas av ett vin. Den huvudvärk som uppstår efter en rejäl festnatt har inte med allergi att göra. Den beror på att kroppen är i krigstillstånd på grund av ett tufft avgiftningsarbete som kräver mycket vatten – vilket just då saknas i kroppen. Varannan vatten kvällen innan är fortfarande en bra regel. Men ligger du ändå där en morgon och håller hårt i huvudet hjälper bara vatten, smärtstillande, sömn och frisk luft. I den ordningen.

Den allergiska reaktionen är istället en mildare form av migrän. Det lär vara fler kvinnor som drabbas – och det kan jag tro. Av alla mejl jag fått i ämnet kommer bara ett från en man. Men jag vet att män också drabbas. Jag är nämligen en av dem. Plötsligt i tjugoårsåldern fick jag en hjärnkeps av en starköl. Jag upptäckte sedan efter hand att reaktionerna blev liknande med rödvin och mörka spritsorter. Efter att ha studerat ämnet förstod jag att det bara var att acceptera faktum. Jag höll mig till vita viner och vit sprit – i måttligare mängder. Ingen försätter sig frivilligt i ett huvudvärkstillstånd.
Under många år missionerade jag kring detta. Jag tror att jag räddade en del vänner och släktingar att undvika migränanfall. Fortfarande tror jag att fel rödvin vid fel tillfälle hos någon med migränproblem kan utlösa ett anfall.

Annons
Annons

Vad är det då som händer? Utgår man från att det är en allergisk reaktion finns det mycket i vin som kan vara orsak. Rödvin är generellt sett värst eftersom det innehåller upp mot tjugo gånger mer av smakämnen och extrakt än vitt vin. Vissa reagerar på tannin – andra är känsliga för fenoler eller svavel.
Men den stora boven är histamin – en vanlig allergen. Histamin uppträder mest i rödviner. Enligt vad jag förstått är de vanligare i billiga och slarvigt framställda rödviner. Det beror på att producenten inte varit så noga med den malolaktiska jäsningen av vinet. Denna extrajäsning görs på alla rödviner för att dämpa syran och ge en mjukare smak. Högt pH-värde i ett vin är då en riskfaktor för höga histaminnivåer.

Ett tips är alltså att dricka dyra röda viner från kända producenter. Ett billigare tips är att prova sig fram – vilket är enkelt eftersom reaktionen kommer ganska snabbt. Jag vet många som gett upp och helt övergått till vitt eller rosévin av allergiskäl. Det är synd. För nog är det tråkigt att missa goda histaminfria rödvinsupplevelser.

De allergikänsliga kan också vänta på att vetenskapen framställer vin utan allergener. Kanske genom att genmodifiera jäststammar i vinet så att det som framkallar huvudvärk försvinner. Tillåt mig tvivla. Då låter det bättre att på naturligt sätt tvinga ner pH-värdet så att histaminnivån minskar av det skälet. Enda nackdelen är att vinerna då blir syrligare.

Hur har det då gått med mitt eget rödvinsdrickande? Tack bra. Jag återkom till rödvin efter några års uppehåll. Det gick fint – men jag är fortfarande försiktig. I synnerhet när olika drycker blandas. Jag har dock inga problem med att prova och spotta ut femtio rödviner på raken.
Annars vore jag underkänd som vinskribent i Svenska Dagbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons