Annons
X
Annons
X

Fel på nya polisbilar – kan stängas av under färd

116 polisbilar av årsmodellen 2016 har visat sig ha ett allvarligt mjukvarufel. Därför har flera polisregioner beslutat att omedelbart ta bilarna ur drift.

– Vi har ingen fordonsbrist, men det är klart att vi behöver våra polisbilar, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

(uppdaterad)
Foto: Mikael Fritzon/TT

Polismyndighetens serviceenhet i Stockholm skickade under dagen ut en intern skrivelse om att 116 nya polisbilar visat sig ha ett mjukvarufel. Felet misstänks kunna göra att motorn tillfälligt stängs av under färd, vilket kan slå ut viktiga funktioner som styrservo och radio.

– Polisregionerna uppmanades att inte använda bilarna fram till dess att felet är åtgärdat, säger Malin Näfver, presstalesperson vid Nationella operativa avdelningen, Noa.

Vid polisen i Östergötland har ett tiotal polisbilar tagits ur drift under dagen.

Annons
X

– Vakthavande befäl beslutade att garagera bilarna för att vi riskerar personalskador om vi fortsätter att köra dem, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

Vakthavande befäl beslutade att garagera bilarna för att vi riskerar personalskador om vi fortsätter att köra dem.

Enligt honom påverkar beslutet inte polisens verksamhet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har ingen fordonsbrist, men det är klart att vi behöver våra polisbilar, säger Fredrik Kliman.

  Också Stockholmspolisen och Polisregion mitt har beslutat att ta bilarna i fråga ur drift.

  – Vi har ett mindre antal av de här bilarna. Man får ta andra bilar nu helt enkelt, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

  Enligt den interna skrivelsen kommer mjukvarufelet att åtgärdas under veckan. Bilen i fråga är en femcylindrig dieseldriven Volvo av årsmodell 2016. Det rör sig om både utryckningsfordon och civila fordon.

  SvD har utan framgång sökt Volvo Cars Sverige för att få veta hur många andra kunder som kan ha drabbats av mjukvarufelet.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Mikael Fritzon/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X