Annons

”Fel om tvångstankar i true crime-tv”

Debattörerna kritiserar dokumentärserien ”I huvudet på en mördare”, som sänds i TV3 och på Viaplay, för framställningen av begreppen tvångssyndrom och tvångstankar.
Debattörerna kritiserar dokumentärserien ”I huvudet på en mördare”, som sänds i TV3 och på Viaplay, för framställningen av begreppen tvångssyndrom och tvångstankar. Foto: Pressbild

Människor far illa på grund av de felaktigheter om psykisk ohälsa som sprids inom genren true crime. Utgivarna måste ta ett större ansvar, skriver professor Christian Rück och psykologerna Sigrid Elfström och Sofia Jägholm.

Under strecket
Publicerad

True crime, med populära podcasts och tv-serier om verkliga mord och brott, fascinerar många människor. I stället för att läsa om uppdiktade brott kan vi lyssna på verkliga inspelningar från rättegångar och komma nära offret och mördaren. På senare tid har genren kritiserats för att göra underhållning av verkliga människors lidande, och för att brottsoffer och anhöriga traumatiseras igen när deras vittnesmål görs publika. Carina Höglund, mamma till 10-åriga Engla, har vittnat om hur illa hon tagit vid sig av att mordets detaljer tagits upp i fyra olika true crime-podcasts. Vi vill här belysa en annan problematisk aspekt med genren.

Ofta söker man i dokumentärer svaret på varför gärningsmannen har begått ett mord genom att spekulera i hur uppväxtfaktorer och psykiatriska besvär har påverkat gärningsmannen. Utgivare försöker förklara det oförklarliga genom att fylla i luckorna med egna gissningar. ”I huvudet på en mördare” är en tv-serie som går ”ända tillbaks till barndomen för att hitta spåren som får en människa att gå över gränsen och ta en annan människas liv”. I två avsnitt, som båda handlar om tidigare ostraffade män som begår fruktansvärda dubbelmord, påstås att gärningsmännen har tvångstankar om att döda. I programmen förmedlas att de båda gärningsmännen drabbats av tvångstankar om våld och att dessa tankar senare övergått till en verklig vilja att döda andra. Programmets expert förklarar även att tvångstankar uppstår på grund av dålig självkänsla och som ett försök att ”ta ner sig själv på jorden igen” efter att ha varit med om något bra.

Annons
Annons
Annons