Annons

Victor Galaz:Fel om felen om Amazonas

Amazonas regn­skogar förmår binda mer än dubbelt så mycket som världens samlade årliga utsläpp av växthusgaser.
Amazonas regn­skogar förmår binda mer än dubbelt så mycket som världens samlade årliga utsläpp av växthusgaser. Foto: TT

Rapporteringen om Amazonas bränder har blottat en stor okunskap om de brasilianska regnskogarna, och mängden desinformation visar att krisen är lika mycket politisk som klimatrelaterad. I bästa fall kan det i förlängningen öppna våra ögon för vårt gemensamma ansvar.

Under strecket
Publicerad

Vi borde ha förstått att det skulle ske. Amazonas bränder är resultatet av en perfekt storm, ett destruktivt samspel mellan snabba förändringar i klimatet och regnskogen, och starka politiska och ekonomiska krafter både i och utanför Brasilien.

Det började med ifrågasättande av fakta. När den brasilianske forskaren Sidarta Ribeiro i juli i år skulle presentera en rapport om urholkningen av landets forskningsinstitutioner på ett stort vetenskapligt möte, klev flera militärer in i salen och började filma. ”Soldaterna kanske ville lära sig lite om forskning”, kommenterade Ribeiro skämtsamt tilltaget i tidskriften Nature. De som känner till Latinamerikas mörka historia under 70- och 80-talens militärdiktaturer förstår vad soldater som kliver in på universitetsområden i själva verket är menat att signalera. 

Annons
Annons
Annons