Annons

”Fel när vinst blir välfärdens syfte”

Av Kommunals medlemmar som arbetar i privata välfärds­företag svarar 84 procent att de tycker att överskott i skattefinansierad verksamhet i huvudsak ska gå tillbaka till verksamheten och inte till vinstuttag, skriver Kristina Mårtensson och Torbjörn Dalin, Kommunal.

Under strecket
Publicerad

Kristina Mårtensson och Torbjörn Dalin

Foto: Eva WernlidBild 1 av 2

I verksamheter där personal är den absolut största utgiftsposten uppstår starka incitament för att minska på bemanningskostnaden, skriver Kristina Mårtensson och Torbjörn Dalin.

Foto: Bertil Ericson/TTBild 2 av 2

De flesta av Kommunals medlemmar jobbar i vården, omsorgen och skolan, i såväl offentlig som privat regi. För oss är det en självklarhet att kräva likvärdiga löner och villkor oavsett var medlemmarna jobbar. Många gånger försöker de privata företagens företrädare göra gällande att Kommunal inte tar hänsyn till privatanställda medlemmars åsikter när Kommunal synliggör problem med vinstdrift i välfärden. Verkligheten är att många medlemmar som jobbar i privat regi också ser problem när verksamheten styrs av vinstintresse, visar en undersökning Kommunal gjort bland medlemmarna i privata välfärdsföretag.

**Det mest grundläggande **för ett fungerande välfärdssamhälle, för arbetsmarknaden och för våra medlemmar är kollektivavtal. Nästan nio av tio medlemmar som jobbar i privat regi anser att kollektivavtal ska vara ett krav för alla som vill bedriva verksamhet i välfärden. Kollektivavtalet säkrar bra villkor för de anställda och är en viktig förutsättning för att seriösa företag ska kunna konkurrera på lika villkor. Hela 93 procent anser att det bör ställas krav på bemanning inom välfärden så att man inte kan dra ned på personaltäthet eller personalkostnader för att göra vinst. 93 procent är siffror som talar sitt tydliga språk.

Annons
Annons
Annons