Annons
X
Annons
X

”Fel när lärare talar illa om SD på lektioner”

Vi får via föräldrar in många vittnesmål om lärare som på olika sätt motarbetar vårt parti. Ibland är det subtilt, men ofta helt öppet, skriver Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson för SD.

[object Object]
Stefan Jakobsson (SD) Foto: Fredrik Sandberg/TT

DEBATT | SD OCH SKOLAN

I första hand uppmanar jag lärare att faktiskt följa läroplanen.

Det är inte acceptabelt att lärare använder sin auktoritet i klassrummet för att sprida partipolitiska åsikter. Föreställ er att jag i min roll som lärare i matte och NO-ämnen (vilket var min profession under 15 år) talade illa om till exempel Centerpartiet eller Miljöpartiet inför mina elever, vilket jag alltså inte gjorde. Alla skulle förmodligen anse att det vore respektlöst och helt oacceptabelt och jag skulle dessutom ha brutit mot läroplanen, som understryker att undervisningen ska vara saklig och allsidig.

I läroplanen framgår det att "alla föräldrar ska med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen".

Annons
X

Detsamma gäller när lärare inför sina elever spyr galla över Sverigedemokraterna, som jag i dag företräder. Nyligen hörde jag och flera andra vittnen hur en lärare skröt med att han helt öppet visade avsky för Jimmie Åkesson inför sina högstadieelever under SO-lektionerna. Hans ursäkt, att det "bara" var hans personliga åsikter, duger inte alls. En lärare måste i klassrummet förhålla sig objektiv och partipolitiskt neutral, eftersom barn inte på samma sätt som vuxna kan värdera en åsikt. Föräldrar måste, oavsett vilket parti de själva röstar på, kunna lita på att deras uppfattningar inte svartmålas av andra vuxna i skolan.

Var detta alltså en engångsföreteelse? Definitivt inte. Vi får via föräldrar in många vittnesmål om lärare som på olika sätt motarbetar vårt parti. Ibland är det subtilt, men ofta helt öppet. Jag utgår nu ifrån min egen partitillhörighet, men det är precis lika illa när det drabbar andra partier.

Från mellanstadiet och uppåt kan en lärare i de flesta fall anta att någon eller några elever i klassen vet om att en förälder, eller båda, röstar på Sverigedemokraterna. Det är då mycket obehagligt för en elev att få sin förälder utpekad som misstänkt rasist eller till och med nazist. Vissa lärare gör detta av ren obetänksamhet, vilket i så fall måste framhållas för dem.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I första hand uppmanar jag lärare att faktiskt följa läroplanen, den är väldigt tydlig på den här punkten. Om så inte sker, ja då anser jag att föräldrar kan ta kontakt med lärare och rektorer och diskutera saken med dem. Alltså inte om politiken, där kan man alltid tycka olika, utan om lärarens objektivitet.

  Jag kan tillägga att jag som Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson arbetar mycket hårt för att lärarnas status ska höjas och att deras karriärmöjligheter och löneutveckling ska förbättras avsevärt. Men även lärarkåren måste bidra till att höja sin egen status genom att agera professionellt.

  Stefan Jakobsson (SD)

  riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Jakobsson (SD)

  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X