Fel mat på menyn

Fetaosten var inte fetaost, oxfilén var egentligen biffstek och parmaskinkan kunde vara någon annan sorts skinka. Nära en tredjedel av 89 kontrollerade matställen i Linköping skrev fel i sina menyer, skriver Corren.se.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under sommaren och hösten förra året kontrollerade kommunens miljökontor 89 restauranger, pizzerior och gatukök i Linköping. Syftet var att ta reda på om råvarorna som användes i matlagningen stämde överens med de som angavs på menyerna.

Så var inte alltid fallet. Nära en tredjedel av matställena använde inte de råvaror de uppgav i menyn, skriver
Corren.se .

– Det handlar om brister som felaktig marknadsföring där man ofta bytt ut en dyrare råvara till en som kostar mindre, säger miljöskyddsinspektör Charlotta Paulsson till nyhetssajten.

Det vanligaste felet var att den grekiska salladen inte innehöll fetaost, som ska vara gjord på får- eller getmjölk i Grekland. Sammanlagt använde sexton företag begreppet fetaost felaktigt i sin marknadsföring. Hos de flesta företag kom salladsosten från Tyskland eller Danmark och var gjord på komjölk, skriver nyhetssajten.

Ett annat vanligt fel gällde skinka. Sammanlagt åtta företag skrev serranoskinka eller parmaskinka på menyn, men serverade i stället någon helt annan skinksort.

Andra råvaror som benämndes felaktigt i menyerna var bland annat krabba, fisk och löjrom. Tre företag påstod att de skulle servera oxfilé, men på gästernas tallrik fanns i stället billigare ryggbiff eller biffstek.

Charlotta Paulsson vill inte uttala sig om huruvida fusket var medvetet eller inte.

– Det ska inte jag bestämma vilket, men eftersom andelen som hade brister när det gäller redlighet var så stor ska vi ha med det i våra ordinarie kontroller i fortsättningen, säger hon till Corren.se.

När miljökontoret gjorde återbesök på de berörda matställena hade alla köpt in rätt produkter, eller ändrat uppgifterna på menyn.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons