”Fel läge att kraftigt öka statens utgifter”

Finansminister Magdalena Andersson har startat valrörelsen med stora utgiftsökningar. Det är fel fokus för den ekonomiska politiken, menar debattörerna.
Finansminister Magdalena Andersson har startat valrörelsen med stora utgiftsökningar. Det är fel fokus för den ekonomiska politiken, menar debattörerna. Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomin befinner sig i snabb uppgång. Nu krävs stram stabiliserings­politik och reformer som höjer tillväxten under lång tid – inte expansiv politik med 74 miljarder i ökade utgifter. Det skriver nationalekonomerna Fredrik N G Andersson och Lars Jonung.

Under strecket
Publicerad
Johan Persson, Tomas Oneborg
Foto: Johan Persson, Tomas Oneborg
Annons

Nästa år är ett valår. Kampen om regerings­makten kommer att bli hård. Finansministern, och kanske vår kommande statsminister, Magdalena Andersson har precis avfyrat start­skottet för valrörelsen. Genom stora offentliga utgifts­ökningar ska väljarna lockas tillbaka. Att en regering bedriver en expansiv finans­politik under ett valår är inte ovanligt. Så har regeringar, oavsett partifärg, betett sig sedan lång tid tillbaka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons