Annons

Fel hylla skillnaden mellan skolorna

Idag utses Sveriges bästa skolkommun. Det är ett tydligt tecken på en ojämlik skola. Vi behöver ett modernt statligt huvudmannaskap som kan ta tag i och garantera likvärdigheten, skriver Freddy Grip, Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening.

Under strecket
Publicerad

I dag utser Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommun. Ett initiativ som vi i Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening ifrågasätter. Enligt Lärarförbundet så utses bästa skolkommun för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Till grund för bedömningen ligger 14 kriterier som handlar om skolans resultat och förutsättningar. Med på listan finns elevers resultat, resurser till undervisningen, lärartäthet, lärarlöner, lärarbehörighet med mera.

Det vi i Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening vänder oss emot är att vi i dag har en skola som är så långt ifrån likvärdig det går att komma. Att det är så stora skillnader mellan Sveriges skolkommuner är helt oacceptabelt. Det är inget att hylla, det är något att vara bekymrad över. Det måste vara så att alla elever i Sverige har rätt att gå i den bästa skolan.

Annons
Annons
Annons