”Fel ge fack mer makt över arbetsmiljön”

Amelie Berg och Lise-Lotte Argulander.
Amelie Berg och Lise-Lotte Argulander. Foto: Ernst Henry Photography AB, Oskar Omne

Att ge ytterligare makt till facken på arbetsplatser utan facklig representation riskerar att underminera det lokala arbetsmiljöarbetet. Det skriver Amelie Berg, Svenskt Näringsliv, och Lise-Lotte Argulander, Företagarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Systemet med de fackliga regionala skyddsombuden präglas av stora brister och har trots att regeringen plöjt ner över 110 miljoner kronor per år till facken inte utvärderats. Ändå vill regeringen med ett lagförslag utöka systemet genom att ge regionala skyddsombud tillträde till arbetsplatser där samtliga medarbetare valt att stå utanför facken. Att ge ytterligare makt till facken på arbetsplatser utan facklig representation riskerar dock att underminera det lokala arbetsmiljöarbetet.

De regionala skyddsombuden utses av facken och har ett fackligt uppdrag att aktivera det lokala arbetsmiljöarbetet på framför allt mindre arbetsplatser. Enligt dagens regelverk har de regionala skyddsombuden endast rätt att besöka företag där de har fackliga medlemmar. Men med tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons förslag ska tillträdesrätten för de regionala skyddsombuden alltså utökas och även omfatta arbetsplatser där fackliga medlemmar saknas.

Annons
Annons
Annons