Fel exportera vapen till Saudiarabien

**Den 15 maj löper avtalsperioden om vapenhandel med Saudiarabien ut. Det innebär att vi nu har chansen att rätta till det som gått fel, skriver Jens Orback och Jytte Guteland.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dag är det fredag och dags för Raid Badawi att bli piskad. I Saudiarabien dömdes han nyligen till tio års fängelse och tusen piskrapp. Hans brott var att han bloggat på ett för diktaturen olämpligt sätt. Vissa fredagar är såren för infekterade för att bödlarna ska kunna fortsätta slå, andra fredagar fortsätter misshandeln.

En kommande fredag, den 15 maj, löper avtalsperioden om vapenhandel med Saudiarabien ut. Det innebär att vi nu har chansen att rätta till det som gått fel. Avgörande för att så ska ske är de förslag till ny krigsmateriellagstiftning som den parlamentariska Krigsmaterielexportöversynskommittén presenterar under våren. Vi vill med anledning av detta påminna om de demokratiska fri- och rättigheter vi med stolthet fört in i vår egen nationella lagstiftning. Inte minst eftersom vi också hävdar att det är dessa värden vår säkerhetspolitik ska värna. Frågan som uppenbarar sig är då om vi kan värna dessa värden för vissa genom att undandra dem för andra? 

Annons
Annons
Annons