Annons
X
Annons
X

”Fel av SVT att lägga ner Molanders”

KULTURDEBATT I stället för att lägga ner ”Molanders” borde SVT utvidga sin dramabudget och satsa på en ny säsong. Här har man äntligen fått en hängiven publik och en hyllande kritikerskara i en erkänt svår genre, skriver Kjell Häglund.

(uppdaterad)
Skådespelaren Eric Ericson tävlar med Kjell Wilhelmsen. Här i en scen ur tv-serien ”Molanders” med Livia Millhagen.
Skådespelaren Eric Ericson tävlar med Kjell Wilhelmsen. Här i en scen ur tv-serien ”Molanders” med Livia Millhagen. Foto: BO HÅKANSSON

Alltsedan framgången med ”Cleo” för tio år sedan har SVT misslyckats med att få fram en ny lika omtyckt vuxendramaserie i feelgoodgenren. Men i vintras kom ”Molanders”, om en Stockholmsfamilj som vill bryta upp från den urbana karriärismen och finna nya livsvärden i faderns uppväxtstad Alingsås. Men hierarkierna och stressen finns förstås där också, fast i andra former. En fysisk flytt är ingen quick fix för psykologiska konflikter.

”Molanders” blev älskad av en hängiven tv-publik, tittarsiffrorna låg kring 660000, kritikerna har hyllat den. Till och med älskare och utövare av klassisk musik har framhållit den som en favoritserie för dess trovärdiga orkestermiljöer – Eric Ericssons familjefar är även chef på lokala kulturskolan och dirigent för stadens amatörsymfoniorkester, och serieskaparen Ulf Kvensler har skapat trovärdiga miljöer med hjälp av Oscar Fredriks Sinfonietta i Göteborg och utifrån sin egen klarinettistbakgrund.

Många trogna tittare blev upprörda när SVT förra helgen tog beslutet att inte ge ”Molanders” en andra säsong. Men att fortsätta producera en dramaserie bara för att den är ”bra” är inget meningsfullt argument för ett tv-bolag, inte ens om den hyllats av både enig kritikerkår och trogen tv-publik. Däremot vill jag faktiskt, utan att vare sig skoja eller framstå som egotrippad, hävda att det var fel av SVT att lägga ner dramaserien ”Molanders” – på grund av att jag personligen missade serien.

Annons
X

Låt mig förklara varför det är ett giltigare argument. SVT håller, i det försvarstal som unikt nog publicerats på ”Molanders”-sidan på webben, med om de förväntade protestargumenten. Ansvarige programchefen Mette Friberg understryker att hon är nöjd med seriens kritikerhyllade kvalitet och publikens hängivenhet, men att det inte räcker: av de tre, fyra dramaserier SVT årligen producerar har redan exportsuccéerna ”Äkta människor” och ”Bron” förnyats för nya säsonger.

I övrigt måste SVT, som det förväntas av dem, bereda plats också för nya dramaproduktioner. Och även om ”Molanders” hittade hem ”hos äldre” nådde SVT inte de målgrupper man hade siktat på, nämligen ”skolbarnsföräldrar och unga vuxna utan barn”. Min gissning är att SVT räknat med tittarsiffror kring miljonen och att just tappet i det vuxna ålderssegment som allmänt betraktas som det viktigaste, 25–49 år, gjorde att ”Molanders” hamnade 30 procent lägre.

Även inbitna ”Molanders”-fans bör kunna förstå SVT:s tankebanor. Att nedläggningen skulle vara ”felaktig” bara för att serien var så bra och älskad blir ju ett blott anekdotiskt argument i jämförelse med det sifferunderlag SVT tagit sitt beslut på.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men det finns alltså ett annat perspektiv som glöms bort av både proteströsterna och SVT. Nämligen mitt perspektiv – som representant för alla som missade ”Molanders” och har börjat titta först i efterhand; alla vi som gör att serien fortfarande ökar på SVT Play, där ”Molanders” blivit en större hit än ”Skavlan” och ”Mästarnas mästare”.

  Och jag syftar nu inte bara på att vi potentiellt kan vara så många (och att kurvan av sena upptäckare kan vara så pass exponentiell) att en andrasäsong av ”Molanders” mycket väl skulle kunna nå de där tittarsiffrorna SVT suktat efter. Framför allt vill jag peka på att ”Molanders” till form och innehåll – ja, till sin natur – är en serie gjord för fortsättning.

  Jag blir väldigt förvånad när SVT:s Mette Friberg som ett argument för nedläggning anför att man övervägt huruvida ”historien ska hålla”, hur ”man känner att man kan bygga på den” – och underförstått menar sig ha kommit fram till att historien och dess utvecklingspotential inte räcker till.

  Men ”Molanders”-berättandets raison d’etre – i motsats till intrigen i säg ”Bibliotekstjuven” – är att representera vardagsdramatiken i den typ av mikrokosmos vi alla har att leva i, och som leder mot en fortsättning snarare än mot ett slut. Det är inte de yttre händelserna i ”Molanders” som är ”historien” utan rollgestalternas reaktioner på dem. Och SVT har som respons på kritiken flera gånger betonat vilket fulländat jobb serieskaparen Ulf Kvensler och skådespelarna gjort med detta.

  Mette Fribergs ord om hur ”historien ska hålla” skorrar därför bara av slarvigt ointresse för drama-tv:s mekanismer. Att serien sugit in allt fler eftersläntrare, varav många av oss nu sträcktittar i halv panik för att hinna igenom alla avsnitt innan de tas bort från SVT Play den 15 maj, är ett kvitto på hur väl ”Molanders” levererar just form- och genremässigt. När man bedömer seriens utvecklingspotential är detta en lika viktig bedömningsgrund som (de ändå goda) tittarsiffrorna.

  Därtill känns det skevt att två vinstgenererande världssuccéer som genreserierna ”Äkta människor” och ”Bron” inte ska kunna få fortsättningssäsonger utan att det ska gå ut över dramautbudet överlag, och i synnerhet SVT:s mest lyckade och omtyckta serie på tio år. Två världssuccéer borde ju tvärtom borga för tillväxt.

  Två gånger de senaste dryga fem åren har SVT gjort storsatsningar på dramaproduktion. 2007 ökades den på med 15 procent och 2011 med ytterligare 20 procent, vilket sedan dess utmynnat i 12 nya tv-serier.

  Båda gångerna handlade det om rent politiska beslut. Den här gången, när den proaktiva satsningen resulterat i internationella exportframgångar, har man ett utrymme att växa organiskt och självbärande. Då väljer man istället nedläggning för en serie med samma organiska växkraft, i en bred men erkänt svår genre där SVT misslyckats i tio år (från produktionskaotiska ”Våra vänners liv” till ”Livet i Fagervik”, som ändå fick en andra säsong).

  Det är som om DR i Danmark lagt ner ”Borgen” med hänvisning till att ”Brottet” gått så bra. SVT borde i stället, precis som 2007 och 2011, utvidga dramabudgeten och bredda sin framgångsportfolio med en fortsättning på ”Molanders”.

  Senaste kulturquizarna

  Vilken var Portugals sista koloni? quiz.svd.se När mördades Gustav III? quiz.svd.se Vad orsakade naturkatastrofen? quiz.svd.se Vem ville dö i ”Jedins återkomst”? quiz.svd.se Vilka var deras gangsternamn? quiz.svd.se

  Kjell Häglund

  Annons
  Annons
  X

  Skådespelaren Eric Ericson tävlar med Kjell Wilhelmsen. Här i en scen ur tv-serien ”Molanders” med Livia Millhagen.

  Foto: BO HÅKANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X