Annons

M-politiker: Fel att avvisa regeringens flyktingförslag

Bo Frank (M) och Oliver Rosengren (M).
Bo Frank (M) och Oliver Rosengren (M). Foto: Moderaterna

Det är på tiden att fler kommuner tar ökat ansvar för att ta emot flyktingar. Dagens läge är inte långsiktigt hållbart. Därför är det anmärknings­värt att Moderaterna avvisar rege­ringens förslag, skriver Bo Frank (M) och Oliver Rosengren (M).

Publicerad

Vi är i en utmanande tid. Rysslands agerande och IS krig i Mellanöstern sker samtidigt som världsekonomin försöker komma tillbaka efter krisen. För en liten öppen ekonomi som den svenska innebär läget omfattande utmaningar. Debatten präglas i hög grad av kostnader för flyktingmottagande och det oaccep­tabla i att människor lämnar vårt land för att delta i terroristkrig.
Under 2014 beviljades drygt 45 000 uppehålls­tillstånd i Sverige. 20 av Sveriges 290 kommuner tar emot över en tredjedel av dem som beviljas uppehållstillstånd. Regeringen har föreslagit ett mer funktionellt mottagande av flyktingar. Att flyktingar ska kunna anvisas till kommuner och att kommunerna då ska ha beredskap att ta emot.

**Växjö har under **moderat ledarskap tillhört, och ska fortsätta tillhöra, de kommuner som tar ett stort ansvar. Det är på tiden att fler kommuner gör detsamma. Dagens läge är inte långsiktigt hållbart. Mot bakgrund av den situation som råder är det anmärknings­värt att Moderaternas partiledning avvisar rege­ringens förslag. Vi hoppas på omprövning av ställningstagandet, och att vi på partistämman i höst kan fatta beslut om att alla kommuner ska ta sitt ansvar.

Annons
Annons
Annons
Annons