Fel av Billström att riva upp utredning

Migrationsminister Tobias Billström vill att utredningen om vård till papperslösa ska göras om. Men en regeringsföreträdare kan eller bör inte riva upp en utredning bara för att utredaren inte tycker som statsrådet. Vi välkomnar utredarens betänkande, skriver centerpartisterna Kenneth Johansson och Stina Bengtsson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vård efter behov på lika villkor är en mänsklig rättighet. Det kommer utredaren Erna Zelmin fram till i sitt betänkande som överlämnades till socialminister Göran Hägglund den 31 maj. Utredningen är ett resultat av en alliansöverenskommelse. Som centerpartister välkomnar vi betänkandet och ser fram emot remissinstansernas svar. Vad vi inte välkomnar är migrationsminister Tobias Billströms reaktion på utredningen.

Utredarens uppdrag var inte att ta reda på om papperslösa skulle få rätt till vård, utan hur en sådan tillgång till vård skulle se ut. Och utredaren konstaterar att asylsökande och papperslösa som befinner sig i Sverige ska ha rätt till hälso- och sjukvård på samma villkor som dem som är bosatta i Sverige. Det vill säga att de ska ha samma rätt till vård som du och jag.

Annons
Annons
Annons