”Fel att tvinga alla till högskolebehörighet”

Gör det enkelt för yrkeseleverna i gymnasiet. Låt grundläggande högskolebehörighet finnas med i yrkesprogrammen men den ska kunna väljas bort för de elever som har andra intressen och mål med sin utbildning, skriver företrädare för yrkesföretagen. 

Under strecket
Publicerad

Statusen för ett yrkesprogram ligger inte i om det är högskoleförberedande eller inte. Statusen ligger i framtida jobbmöjligheter, i yrket och att utbildningen håller hög kvalitet, skriver artikelförfattarna.

Foto: Leif Blom/TT
Annons

Det finns en stor majoritet i riksdagen för att de elever som så önskar ska få läsa in grundläggande högskolebehörighet. Både regeringen och Alliansen är av den åsikten. Vi tycker att det vore smart att göra det så enkelt som möjligt för eleverna. Utöka yrkesprogrammen med 300 poäng och låt de elever som inte vill ha högskolebehörigheten välja bort den. De som inte är intresserade av högskolebehörigheten kan fylla utrymmet med extra yrkeskurser eller välja bort de extra poängen helt.

Kompetensförsörjningen är en av våra företags allra största utmaningar. Företag i samtliga branscher upplever att det är svårt att hitta rätt person till rätt plats. I Svenskt Näringslivs stora rekryteringsenkät som presenterades för några veckor sedan sa 70 procent av företagen att det var svårt att rekrytera. Vart fjärde rekryteringsförsök misslyckas. Det får såklart stora konsekvenser för företagen som tvingas tacka nej till order och uppdrag, dra ner på produktion och service och skjuta upp eller ställa in planerad expansion.

Annons
Annons
Annons