Annons
X
Annons
X

Fel att ta piraternas sida

Som företagare försöker vi kombinera framgångsrik digital tjänsteutveckling med att respektera upphovsmännens rättigheter. En moderat internetpolitik bör sträva efter ett fritt, tillväxtdrivande och entreprenöriellt internet. Då kan man omöjligen som riksdagsledamoten Karl Sigfrid (Brännpunkt 27/8) ensidigt ställa sig på piraternas sida, skriver Gerard Versteegh och Shadi Bitar.

En moderat internetpolitik bör sträva efter ett fritt, tillväxtdrivande och entreprenöriellt internet. Då kan man omöjligen som riksdagsledamoten Karl Sigfrid (Brännpunkt 27/8) ensidigt ställa sig på piraternas sida i total konfrontation mot dem som ska utveckla framtidens tjänster.

Som företagare som satsar allt vårt engagemang och egna besparingar på att utveckla digitala tjänster för böcker och film vill vi framförallt diskutera entreprenörsperspektivet i Sigfrids artikel. Han skriver att Moderaterna behöver en ”ambitiös strategi för ett innovativt, öppet nät som välkomnar entreprenörer”.

Karl Sigfrid motsätter sig varje förslag till upprätthållande av upphovsrätten och en förbättrad konkurrenssituation för seriösa nättjänster. Detta sker till fördel för den illegala konkurrensen och till nackdel för alla av oss som arbetar med den verkliga utmaningen; att kombinera framgångsrik digital tjänsteutveckling med att respektera upphovsmännens rättigheter.

Annons
X

Karl Sigfrid antyder att lagstiftning som dämpar den illegala fildelningen håller utvecklingen och de nya tjänsterna tillbaka. Detta är en bakvänd logik. En någorlunda fungerande lagstiftning som håller tillbaka den illegala konkurrensen är tvärtom en förutsättning för en positiv marknadsutveckling.

Sedan sanktionsdirektivets införande i april har vi kunnat se en ljusning på marknaden. Den nya lagstiftningen har lett till att inte bara den illegala fildelningen minskat, utan också hur våra och andra tjänster fått en tillströmning av kunder.

Karl Sigfrid och hans meddebattörer gör sitt bästa för att monopolisera rättsäkerheten som argument. Så märkligt då, att Karl Sigfrid upprörs så över att Black Internet efter domstolsbeslut drar in Pirate Bays kapacitet, men helt står tyst när aktivister i piratlägret straffade Black Internets laglydighet stenhårt genom ett sabotage som tillfälligt slog ut företagets hela verksamhet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När Moderaterna diskuterar dessa frågor på stämman och framöver hoppas vi att man satsar på att även fortsatt stå på de seriösa entreprenörernas sida. En offensiv moderat strategi för en fungerande nätmarknad vore i linje med partiets övriga politik. Den vore också en välkommen signal till alla oss som överväger hur vi ska satsa – och hur vi ska investera – för att kunderna ska få ta del av det bästa möjliga digitala tjänsteutbudet.

  **GERARD VERSTEEGH **

  film2home.se

  SHADI BITAR

  earbooks.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X