Fel att ta betalt för friluftsliv

Skidåkare möts allt oftare av avgiftskrav för att få ge sig ut i spåren. Om inte ett prejudikat i Högsta förvaltningsdomstolen sätter stopp för detta återstår bara att lagfästa allemansrätten, skriver folkpartisterna Birgitta Rydberg och Barbro Westerholm.

Under strecket
Publicerad

Svenska domstolars lagtolkning öppnar för skidspårsavgifter och motverkar därmed samhällets ambitioner att underlätta en hälsosam livsstil, hävdar skribenterna.

Foto: LARS PEHRSON.
Annons

Snön har än så länge lyst med sin frånvaro i de största delarna av landet denna vinter. Alla friluftsälskande vintermänniskor hoppas ändå på att temperaturen och underlaget snart ska bli de rätta. Men fler och fler av landets skidåkare riskerar att mötas av krav på att betala för att få ge sig ut i spåren. Svenska domstolars lagtolkning öppnar nämligen för skidspårsavgifter – och motverkar därmed samhällets ambitioner att underlätta en hälsosam livsstil.

När kommuner och andra aktörer börjar kräva betalt för skidåkning bryter de med en gammal svensk tradition – och ingen har vetat vem som har rätten på sin sida. Hur avgifter för skidspår förhåller sig till allemansrätten, eller till naturreservat när sådana berörs, förblir en gråzon – även efter en ny dom i kammarrätten i Sundsvall i höstas.

Annons
Annons
Annons