X
Annons
X

Fel att Sverige har strypt ryskt bistånd

Föreningsfriheten i Ryssland är satt under mycket hård press. Utan ett kritiskt och ifrågasättande fritt civilt samhälle är en demokratisk utveckling omöjlig. Vi uppmanar därför den svenska regeringen att omgående höja det svenska demokratistödet till Ryssland, skriver Martin Uggla, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, och Anna Ek, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Föreningsfriheten i Ryssland inskränks i rasande fart. Den senaste tidens utveckling i landet är alarmerande. Särskilt utsatta är regimkritiska organisationer, till exempel de som arbetar för mänskliga rättigheter. Den svenska regeringen bör omedelbart återupprätta demokratistödet till Ryssland för att på så sätt konkret stötta det utsatta civila samhället. Man måste också kritisera den ryska regimens kränkningar av de mänskliga rättigheterna, tydligt, ljudligt och offentligt.

Det civila samhället i Ryssland är satt under mycket hård press. Sedan Vladimir Putins återkomst till presidentposten i maj i år har lagar och lagförslag som inskränker föreningars möjligheter att verka fritt antagits på löpande band. I somras instiftades en ny lag som tvingar opinionsbildande organisationer med finansiering från utlandet att registrera sig som "utländska agenter".

Annons
X
Annons
X
Annons
X