Annons
X
Annons
X

Fel att Säpo mörklägger efter hotet

Det skulle inte förvåna om den ”säkra källan” i Göteborg är feltolkat överskottsmaterial från de massiva telefonavlyssningar som svensk eller utländsk säkerhetspolis ägnar sig åt. Att Säpo nu tar över i Göteborg och mörklägger allt är fel väg, skriver Gösta Hultén, talesperson medborgarrättsrörelsen Charta 2008.

Fel av Säpo att ta över i Göteborg och mörklägga allt, skriver Gösta Hultén, talesperson medborgarrättsrörelsen Charta 2008.
Fel av Säpo att ta över i Göteborg och mörklägga allt, skriver Gösta Hultén, talesperson medborgarrättsrörelsen Charta 2008. Foto: SCANPIX

I lördags morse slog tungt beväpnad piketpolis in dörrarna hos fyra familjer i Göteborg. Familjefäderna släpades ut inför minderåriga barn. De kommer inte att glömma hur poliser pekade med vapnen (förbjudet övervåld) och rumsterade om i lägenheterna innan de släpade iväg papporna. I ett fall togs till och med de tre barnen, alla under 10 år, med till polisstationen i Mölndal, oklart i vilket syfte.

Två av de gripna har berättat att de aldrig fick några konkreta frågor om bomber, men däremot frågor om sin politiska åsikt och sin religion. Enligt grundlagen är det förbjudet för myndigheter att fråga om sådant. Men i jakten på inbillade eller verkliga terrorister gäller inte rättssäkerhetens vanliga standarder.

Övervåldet och dramaturgin i de drabbades hem och mot deras barn blir särskilt bisarrt med tanke på att alla så snabbt släpptes, två av dem till och med samma dag som den bomb de påstods vara ansvariga för skulle detonera. Att bombhotet ”avvärjdes” som SVD:s ledarsida påstår är inte sant. Ingen bomb har desarmerats.

Annons
X

Så vad utlöste egentligen larmet? Vilken var den ”säkra källa” som larmade Göteborgspolisen, var det en knäppskalle eller en bluff? Det här är inte första falsklarmet i terroristnojans spår. Förra onsdagen kom ett bomblarm mot en dagstidning i Luleå. Det visar sig nu att larmet kom från en IP-adress i polishuset i Luleå.

Det skulle inte förvåna om den ”säkra källan” i Göteborg är feltolkat överskottsmaterial från de massiva telefonavlyssningar som svensk eller utländsk säkerhetspolis ägnar sig åt. Att de drabbade var palestinier och muslimer är knappast en tillfällighet. I boken ”Rapport från sopornas planet” har författaren Stefan Jonsson beskrivit det universella utestängnings- och straffsystem som växt fram efter den 11 september 2001, ironiskt nog med det påstådda syftet att skydda vad som gärna kallas det öppna samhället. Det grundas på ett helt system av undantagslagar, med 2003 års terroristlag som bas. Han tvekar inte att kalla de nya anti-terroristlagarna nyrasistiska; specialdesignade att i praktiken bara drabba muslimer.

I terroristjaktens spår har USA byggt upp en global infrastruktur för massregistrering och massövervakning. Den vilar på en rad lagar, beslut och resolutioner i USA, FN, EU och Sverige. Systemen är heltäckande och synkroniserade på ett sätt som ger begreppet totalitär en ny innebörd.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att blåsa upp terroristnoja är en del av en ny affärsidé. Den bransch i USA som exploaterar och tjänar på det så kallade kriget mot terrorismen har 850000 anställda i 2000 privata företag och 1300 olika offentliga organ och beräknas ha satt sprätt på 4500 miljarder kronor, skrev Washington Post i somras.

  Ser man hela bilden, är vi nu nästan alla i våra öppna samhällen ”registrerade”. Internettrafik och telefonsamtal är övervakade av både stater och privata säkerhetsbolag och all information som samlas om oss i offentliga eller privata sammanhang lagras, länkas, genomsöks, utväxlas och säljs. Detta enorma informationsmaterial som kan lätt missbrukas för syften som i längden hotar oss alla.

  Enligt polisens egen snabbutredning var formerna för gripandena ”helt korrekta”.

  Att Säpo nu tar över i Göteborg och mörklägger allt är fel väg. Vill vi försvara det öppna samhället måste de som skrämt upp Göteborgs befolkning lägga alla kort på bordet, de stormade palestinska familjerna få upprättelse och skadestånd och de verkligt ansvariga ställas till svars.

  GÖSTA HULTÉN

  talesperson medborgarrättsrörelsen Charta 2008

  Annons
  Annons
  X

  Fel av Säpo att ta över i Göteborg och mörklägga allt, skriver Gösta Hultén, talesperson medborgarrättsrörelsen Charta 2008.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X