Annons

Fel att riskkapitalister får lägre skatt

Med en ny modell vill Anders Borg nu göra riskkapitalister till ett nytt skattefrälse. Förslaget innebär bland annat att personer som arbetar med riskkapital kommer få marginalskatten sänkt från cirka 57 procent till 30 procent. För en av Sveriges mest välbetalda yrkesgrupper innebär det ett undantag från de vanliga spelreglerna, skriver Ola Pettersson och Torbjörn Hållö, LO.

Under strecket
Publicerad

I torsdags presenterade finansminister Anders Borg en ny modell för beskattning av riskkapitalister, det vill säga personer som arbetar som tjänstemän på riskkapitalfonder. Förslaget rönte väldigt begränsad uppmärksamhet, trots sitt uppseendeväckande innehåll.

Anders Borgs förslag innebär att personer som arbetar med riskkapital ska betala en lägre skattesats än andra med motsvarande lön. Faktum är att de högsta tjänstemännen inom riskkapitalbranschen, om förslaget blir verklighet, ofta kan komma att betala en lägre marginalskatt än de personer som arbetar som assistenter och vd-sekreterare på riskkapitalbolag. Borgs riskkapitalskatt har nämligen en regressiv konstruktion, vilket innebär att den effektiva skattesatsen blir lägre ju högre inkomster du har.

Annons
Annons
Annons