Annons
Kommentar

Josefin Holmström:Fel att plocka ner rasismanklagad affisch

Postern med den kinesiske ledaren Xi Jinping  – "Bat man", av konstnären ”Iron”, syntes redan i våras på Stockholms gator.
Postern med den kinesiske ledaren Xi Jinping – "Bat man", av konstnären ”Iron”, syntes redan i våras på Stockholms gator. Foto: David Keyton/TT

Restaurang Riches affisch av Xi Jinping som Batman har väckt internationell avsky. Xi Jinpings gula hudton för onekligen tankarna till gamla tiders nidbilder av asiater. Men Riche borde inte ha tagit ner konstverket.

Under strecket
Publicerad

”Irons” affisch är tydligt inspirerad av den kinesiska kulturrevolutionens propagandaaffischer.

Foto: TT, Album/TT

Den klassiska Stureplanskrogen Riche har hamnat i internationellt blåsväder efter en rasismanklagelse av den Stockholmsbaserade filippinske modeinfluencern Bryan Grey Yambao, mer känd som Bryanboy.

Under ett besök på Riche tillsammans med en vän från Hongkong uppmärksammade Bryanboy restaurangens senaste konstutställning, en uppsättning affischer av graffitikonstnären Iron föreställande Kinas president Xi Jinping som Batman – en anspelning på coronapandemins ursprung i Wuhan och på den repressiva regimens tveksamma hantering av virusutbrottet.

Annons
Annons
Annons