Annons

”Fel att löneskatten gynnar högavlönade”

Skattereglerna för tjänstepensionen missgynnar 84 procent av löntagarna, men är gynnsamma för höginkomsttagare. En utredning av dagens orättvisa beskattning borde vara en prioriterad fråga för en socialdemokratiskt ledd regering, skriver Anders Johansson och Håkan Svärdman på fackförbundet Forena.

Under strecket
Publicerad

Anders Johansson och Håkan Svärdman.

Foto: Pressbilder Bild 1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2

Dagens beskattning av tjänstepension vilar på en härva av svårbegripliga regler som missgynnar de flesta löntagare. Däremot gynnas staten, som förra året fick in drygt 90 miljarder kronor via skatt på tjänstepensionerna. I takt med att den allmänna pensionen sjunker spelar tjänstepensionen en allt mer avgörande roll för människors försörjning som pensionärer. Fackförbundet Forena, som i dag presenterar del två av det pensionspolitiska programmet Pensionsreform 2024, efterlyser därför en utredning om nya skatteregler för tjänstepensionen.

Hur våra tjänstepensioner beskattas har varierat historiskt. Den senaste förändringen gjordes i och med 1990 års skattereform där tanken var att skapa skatteneutralitet mellan löne- och pensionskostnader. Dittills hade tjänstepensionsavsättningar varit befriade från skatt, vilket gjorde det mer fördelaktigt att ta ut ersättning i form av framtida pension än i lön. Men för att nå neutralitet skulle alla förvärvsinkomster nu beläggas med arbetsgivaravgift eller en motsvarande skatt.

Annons
Annons
Annons