Annons

”Fel att långivarna ses som skurkar”

Tveklöst har grekerna förlorat åtskilliga miljarder euro på Syrizas ­chicken race mot verkligheten, skriver Christofer Fjellner.
Tveklöst har grekerna förlorat åtskilliga miljarder euro på Syrizas ­chicken race mot verkligheten, skriver Christofer Fjellner. Foto: Emilio Morenatti/AP

Till och med bland borgerliga debattörer finns det de som beskriver Greklands långivare som skurkar. Men det är inte trojkan som tvingar på Grekland bespa­ringar. Trojkan lånar ut pengar så att Grekland ska slippa de drakoniska nedskärningar den statsbankrutt grekerna själva försatt sig i skulle leda till, skriver Christofer Fjellner (M).

Publicerad

Det grekiska dramat har ersatt den sedvanliga sommartorkan i svenska och internationella medier. I den svenska politiska debatten får ofta den så kallade trojkan, EU, Inter­nationella valutafonden och Europeiska centralbanken, spela rollen av skurken som tvingar på den grekiska befolkningen orimliga bespa­ringar och plågar ett redan utsatt folk. Till och med bland borgerliga debattörer finns det de som beskriver långivarna som skurkar i detta klassiska grekiska drama. Men inget kunde vara längre från sanningen.

Det är inte trojkan som tvingar på Grekland bespa­ringar. Trojkan lånar ut pengar så att Grekland ska slippa de drakoniska nedskärningar den statsbankrutt grekerna själva försatt sig i skulle leda till. Grekland har inte kunnat låna på inter­nationella kapitalmarknader sedan våren 2010. Det enda alternativet till stödlånen är därför en full­skalig statskonkurs. Och konsekvenserna av en ­sådan får trojkans krav att framstå som en västanvind. Grekernas välstånd skulle fullkomligt raderas.

Annons
Annons
Annons