”Fel att långivarna ses som skurkar”

Tveklöst har grekerna förlorat åtskilliga miljarder euro på Syrizas ­chicken race mot verkligheten, skriver Christofer Fjellner.
Tveklöst har grekerna förlorat åtskilliga miljarder euro på Syrizas ­chicken race mot verkligheten, skriver Christofer Fjellner. Foto: Emilio Morenatti/AP

Till och med bland borgerliga debattörer finns det de som beskriver Greklands långivare som skurkar. Men det är inte trojkan som tvingar på Grekland bespa­ringar. Trojkan lånar ut pengar så att Grekland ska slippa de drakoniska nedskärningar den statsbankrutt grekerna själva försatt sig i skulle leda till, skriver Christofer Fjellner (M).

Publicerad
Annons

Det grekiska dramat har ersatt den sedvanliga sommartorkan i svenska och internationella medier. I den svenska politiska debatten får ofta den så kallade trojkan, EU, Inter­nationella valutafonden och Europeiska centralbanken, spela rollen av skurken som tvingar på den grekiska befolkningen orimliga bespa­ringar och plågar ett redan utsatt folk. Till och med bland borgerliga debattörer finns det de som beskriver långivarna som skurkar i detta klassiska grekiska drama. Men inget kunde vara längre från sanningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons