Annons

”Fel att göra förskola obligatorisk från 2 år”

Foto: NTB/TT

Förslaget från S-politiker om förskola från två års ålder är drastiskt, desperat och innebär ett stort intrång i den personliga friheten. Vägen till ett jämlikt samhälle börjar i en förälders trygga famn, skriver Caroline Höglund och Evelina Hägglund.

Under strecket
Publicerad
Foto: Camilla Cherry, Louise Jefferies

”Vägen till ett jämlikt samhälle börjar i sandlådan”. Så inleds en motion från 11 socialdemokratiska ledamöter som lämnades in till riksdagen 5/10 i år (2020/21:1993). Där vill man att riksdagen ska se över möjligheten att på sikt göra förskolan avgiftsfri och obligatorisk från två års ålder. Vi menar att detta förslag inte är förenligt med barns behov.

Vi pratar alltså om den förskola där personalen gör uppror för att de inte får rätt förutsättningar att göra sitt jobb (Förskoleupproret). Vi pratar om de kvinnor som sjukskrivs på grund av pressen av ett heltidsarbete, samtidigt som deras barn är både små och snuviga. Vi pratar om de barn, med hjärnor i extremt viktiga utvecklingsfaser, som tvingas att vistas långa dagar i stora grupper. Vi pratar dessutom om barn som är olika och som har olika behov.

Annons
Annons
Annons