Annons
X
Annons
X

Tove Lifvendahl: Fel att göra dokusåpa av dödskamp

Foto: SCANPIX

**En svårt cancersjuk **patient vårdades sina sista två dagar i livet på Akademiska sjukhuset i Uppsala i september 2007 efter att ha blivit akut sämre. Under tiden som han vårdades på sjukhuset fanns ett tv-team från produktionsbolaget Titan i lokalerna, eftersom landstinget hade gett sin tillåtelse till tv-teamet att filma sjukhusets verksamhet och dess patienter. Om detta visste vare sig den dödssjuke eller hans anhöriga något om.

**En dryg månad **senare, mitt i sorgearbetet och begravningsförberedelserna, fick hustrun och dottern till den avlidne plötsligt se sin make och pappa i tv då avsnitt 34 av serien ”Sjukhuset” visades på TV3. I programmet fick de se honom drabbas av akut andnöd och höra hur diskussionerna gick i personalrummet kring hans utsiktslösa hälsotillstånd. Grannar och vänner som också känt igen honom, hörde av sig till den chockade familjen.

**2011 kritiserade JO **filmningen, och 2012 stämde de anhöriga med stöd av den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa, landstinget. Tingsrätten meddelade en friande dom 2013, och dömde de anhöriga att betala rättegångskostnaderna. Motiveringen var att det som visades i TV3-avsnittet förvisso bröt mot sekretessen, men eftersom materialet lämnades till media skulle det betraktas som omfattat av meddelarfriheten, och således kunde inte landstinget ställas till svars.

Annons
X

**Domen överklagades till **hovrätten. I går meddelade den sin dom: Ansvaret för att sekretessbelagda uppgifter har röjts, vilar i hög grad på arbetsgivaren, det vill säga landstinget, som döms att betala ett skadestånd till de anhöriga.

Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa och ett av ombuden för de anhöriga kallade domen ”ett viktigt besked till såväl vårdgivare som patienter på sjukhus att rätten till respekt för privatlivet gäller även där”.

**Jo, det ska **nämnas att landstinget i december 2007 skickade en ursäkt till de anhöriga, fast med förbehållet att ursäkten bara skulle gälla om det skulle visa sig att landstinget gjort fel. Det får nu anses väl bevisat att landstinget gjorde fel, varför kanske ytterligare en ursäkt – denna gång oförbehållsamt – kunde vara på sin plats.
 

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X