Annons

Fel att ge pris för gårdagens teknik

Mega-dammarna har inte visat sig vara någon mirakellösning för Afrikas utveckling, utan snarare ett hinder. Dessbättre finns det i dag lösningar som inte offrar en grupp människor för att gynna en annan. Vindkraft, sol och geotermisk energi har blivit konkurrenskraftiga, skriver Rudo Sanyanga, programchef för Afrika vid International Rivers.

Under strecket
Publicerad

Afrika har även tidigare försökt nå industriell utveckling genom att följa i Europas fotspår, skriver Rudo Sanyanga. Bilden visar Ingadammen i Kongofloden.

Foto: MARLENE RABAUD/REUTERS

I morgon, den 4 september, samlas världens vattenexperter i Stockholm för att närvara när kung Carl XVI Gustaf överlämnar stadens Water Prize till John Briscoe, en Harvardprofessor som tidigare ansvarat för vattenfrågor på Världsbanken. Efter att ha tillbringat många år i den internationella vattenbyråkratin säger Briscoe att han är ”kontroversiell, och stolt över det”. Och juryns val av pristagare aktualiserar angelägna frågor om hur vattenresurser bäst kan förvaltas för allas gemensamma bästa.

John Briscoe har sedan sekelskiftet varit världens främsta förkämpe för stora dammar i Afrika och på andra kontinenter. Medan Europa under 1900-talet byggde ut 80 procent av sin möjliga vattenkraft så har Afrika än i dag bara exploaterat 8 procent av sin. Briscoe menar att det vore hyckleri att nu hålla inne finansieringen för flera dammbyggen i Afrika.

Annons
Annons
Annons