X
Annons
X

Fel att flyktingar utvisas till Irak

Fortfarande utvisas flyktingar till Irak. Man bör ställa sig frågan: Om inte folkmord räknas som ”svåra omständigheter”, vad räknas då som det? Det skriver Henrik Edin, Liberala ungdomsförbundet.

Flyktingar som kommer till Sverige i dag bedöms utifrån olika måttstockar. Även om de flyr från samma konflikt är det vilket land de kommer från som avgör huruvida de får stanna eller inte. Man klappar sig ofta för bröstet; Sverige hyllas som en humanitär stormakt, men det är en lögn så länge flyktingar inte bedöms på lika villkor. När flyktingar riskerar sina liv för att ta sig hit i rangliga båtar är en rättvis bedömning av skyddsbehov det minsta man kan göra för dem.

**Den Islamska statens **grymheter kan inte ha undgått någon. Homosexuella kastas från kyrktorn. Kristna och jezidier får halsarna avskurna i brutala propagandafilmer. Ett mångtusenårigt kulturarv förloras när statyer i Khorsabad hackas sönder. Ingenting som inte sanktioneras av den fascistiska ideologin som präglar den Islamska staten skonas. Efter det att terrorväldet började vinna mark har den arabiska vårens hopp om fred och demokrati grusats. Mellanöstern är i dag en mer otrygg och kaotisk plats än på mycket länge. Förändringen har varit snabb och oförutsägbar.

Islamiska staten har nu kontroll över Falluja (bilden) sju mil väster om Iraks huvudstad Bagdad. Avståndet mellan städerna motsvarar det mellan Stockholm och Uppsala, skriver Henrik Edin.

Foto: AP Bild 1 av 2

Henrik Edin, Liberala ungdomsförbundet

Foto: PRIVAT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X