Annons
X
Annons
X

”Fel att få folk att tro att drabbade ersätts”

De som fått narkolepsi riskerar nu att få opinionen emot sig, eftersom politiker felaktigt fått folk att tro att de ska få miljonersättningar. Det stämmer inte, och det vet socialpolitikerna, skriver Charles Olsson, pappa till en 17-årig flicka med narkolepsi.

(uppdaterad)
Narkolepsibarnen
Pojke som vaccineras mot svininfluensa, i slutet av 2009.

Pojke som vaccineras mot svininfluensa, i slutet av 2009. Foto: Tobias Röstlund/TT

REPLIK | NARKOLEPSI

Nu blir de narkolepsidrabbade miljonärer! Ja, den uppfattningen fick nog många läsare av Gabriel Wikströms, folkhälsominister (S), och andra socialpolitikers debattartikel i Svenska Dagbladet 4/2. Budskapet fick snabbt spridning i riksmedia över hela landet och i sociala medier. På kafferaster på arbetsplatser gratulerades anhöriga till pengarna. Rubriken löd: ”Nu kan narkolepsidrabbade få upp till 10 miljoner”, och rubriken har stöd i politikernas text. Inte bara ”vanliga läsare”, utan exempelvis en remissinstans och en professor i nationalekonomi tycks ha uppfattat det som att den drabbade ersätts med 10 miljoner, i en klumpsumma.

Tyvärr, det är inte sant. De narkolepsidrabbade kommer inte att få några miljoner, och staten fortsätter att göra sitt bästa för att slippa billigt undan. Det blir inte någon rimlig ersättning till drabbade, efter den onödiga vaccinationskampanjen med det farliga vaccinet som staten lurade på oss 2009.

Jag är pappa till en idag 17-årig tjej som 11 år ung drabbades av en livslång neurologisk sjukdom – som en konsekvens av att jag lät skolhälsovården göra den plikt som våra statliga myndigheter trumpetade ut. Alla ska ta vaccinet. Hon blev sjuk vintern 2010. Under sex år har politiker och myndigheter käbblat och duckat och sopat under mattan.

Annons
X

Redan 2012 gick Göran Hägglund och den socialdemokratiska talespersonen inom socialpolitiken Lena Hallengren ut i DN med embryot till det lagförslag som Gabriel Wikström basunerade ut i fredags. Jag fick i november 2012 chansen (i samband med visningen av en dokumentär där min dotter illustrerade situationen för narkolepsidrabbade), att i SVT fråga Hägglund om när dessa pengar skulle betalas ut. Han slingrade sig och låtsades allmänt besvärad. Och självklart, det har nämligen aldrig varit meningen att någon ska få en vettig ersättning – det ska bara se så ut.

Skandalerna i vårdpolitiken avlöser varandra. Den här, där 450 personer har anmält att de har drabbats av biverkningen narkolepsi efter pandemivaccinet dyker nu upp i ny tappning. När politikerna i sitt oförstånd påstår att våra barn, unga och vuxna drabbade kan ”få upp till 10 miljoner kronor”, så gör de oss alla en otjänst. Vi tvingas förklara det konstiga och invecklade i lagförslaget, när människor stillsamt undrar eller vill gratulera. Om någon överhuvudtaget kommer att ta emot maxbeloppet utspätt över en hel livstid, så innebär det att den personen inte har kunnat arbeta och tjäna pengar. Vidare minskas ersättningen med eventuell ersättning från till exempel Försäkringskassan – en sådan ersättning som alla i Sverige har rätt till vid sjukdom. Om personen har det så dåligt ställt att han eller hon kommer i åtnjutande av det föreslagna maxbeloppet 10 miljoner, så innebär det samtidigt att den personen lever under existensminimum.

Bara ett litet fåtal, om ens någon, kommer att erhålla maxbeloppet 10 miljoner. Dividerat med 80 år (förmodad livstid) blir det för dessa få 10 000 kr i månaden. Ett belopp som dessutom inte räknas upp med inflationen. Panta burkar med andra ord, om den drabbade trots sitt handikapp orkar det. Ersättning från annat håll, från arbete eller försäkring minskar som sagt det lilla beloppet. För de allra flesta innebär förslaget att endast mycket blygsamma belopp kommer att betalas ut från staten genom det lagförslag som man nu har presenterat. Att det blir små eller inga belopp alls framgår inte av artikeln – trots att det nämns i lagrådsremissen.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inte miljonär, som det så bedrägligt ser ut i politikernas debattartikel, utan snarare fattiglapp med en livslång funktionsnedsättning orsakad av den stat som vill förvägra henne en rimlig ersättning.

  Frågan är nu, varför få hela Sverige att tro att de narkolepsidrabbade ska få miljonersättningar när de inte kommer att få det? Jo, av flera orsaker. Staten vill betala så lite som någonsin möjligt och samtidigt försöka övertyga de drabbade om att de kommer att få något rejält. Det senare budskapet hade inte behövt lämnas i en debattartikel, eftersom de drabbades förening har god kontakt med departement och utskott (och de hade inte gått på det). Nej, budskapet riktar sig framförallt till den svenska allmänheten: ”Titta, vi lämnar generös ersättning, om något mot förmodan händer efter en vaccinationskampanj som vi hittar på!”. Det gör staten alltså inte alls, trots att sex år har gått.

  Genom skriverierna om miljonersättning riskerar drabbade även att få opinionen emot sig, eftersom folk nu tror att narkolepsisjuka får en vettig ersättning. Det blir svårare att få gehör för en fortsatt kamp, för rättvisa och ett rimligt skadestånd.

  Politikerna i debattartikeln har missat ytterligare en aspekt. Det finns en risk när man pekar ut grupper och individer som mottagare av summor (i vårt fall, helt felaktigt). Människor kan bli utsatta för allt möjligt. Stöld, inbrott, tiggarbrev, bedrägeriförsök. Med tanke på den sjukdom som de har och med tanke på de mediciner de tar så innebär artikeln även i detta avseende ett redigt klavertramp – författad av människor som inte tycks ha en aning om vad narkolepsi innebär.

  Det vore med andra ord på sin plats med en resolut dementi från departementets sida. Den dementin får gärna innehålla räkneexempel som visar hur lite pengar lagförslaget kommer att innebära årligen, vid olika grader av arbetsförmåga och i dagens penningvärde.

  Charles Olsson

  pappa till narkolepsidrabbad tjej som snart fyller 18 år

  Annons
  Annons
  X

  Pojke som vaccineras mot svininfluensa, i slutet av 2009.

  Foto: Tobias Röstlund/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X