Annons

Per Gudmundson: Fel att erkänna Palestina nu

Utrikesminister Margot Wallström håller presskonferens efter regeringens beslut att Sverige ska erkänna Palestina som en självständig stat samt att ge ett ökat bistånd.
Utrikesminister Margot Wallström håller presskonferens efter regeringens beslut att Sverige ska erkänna Palestina som en självständig stat samt att ge ett ökat bistånd. Foto: ANNIKA AF KLERCKER/TT
Publicerad

**Regeringens beslut **att erkänna Palestina är illa genomtänkt. Det räcker med att titta på utrikesminister Margot Wallströms motiveringar för att inse det. Å ena sidan försöker hon påskina att beslutet är fullt normalt, genom att betona att 134 stater redan erkänner Palestina. Å andra sidan säger hon att Sverige går före. Hur ska hon ha det?

Vi ska vara tacksamma att vi inte ingår i den grupp stater som har erkänt Palestina tidigare. Den består nästan till hälften av medlemsstater i Arabförbundet och Islamiska konferensorganisationen – stater som enbart undantagsvis erkänner staten Israel. Det andra stora blocket utgörs av kommuniststater samt forna kommuniststater.

Annons
Annons
Annons
Annons