Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Fel att censurera virusforskningen

Femte dagen med influensan. Ruggigt. En klassisk resa genom febertöcken, muskelsmärtor och extrem trötthet. Men nu börjar jag skönja ljuset bortom eländet och kan bara konstatera: tur att det bara är vanliga säsongsinfluensan.

Tänk om det varit fågelinfluensan. Denna fruktade farsot som jag ironiskt nog satt och skrev om när vanliga diton drabbade med kraft. Den som nu skapar nya rubriker orsakade av ett oväntat dilemma, och delar forskarvärlden i två trätande läger. Vissa anser att bråket ytterst handlar om liv eller död för stora delar av mänskligheten.

En kort sammanfattning om du inte har följt debatten: Två forskargrupper i Holland och USA har lyckats förändra det mycket dödliga fågelinfluensaviruset så att det kan smitta mellan människor. Hittills smittar viruset nästan bara mellan fåglar. Syftet med forskningen är att undersöka hur virus omvandlas och muterar. Då kan man vara bättre förberedd med behandlingar och vaccin.

Annons
X

Men när forskarna ville publicera sina rön i tidskrifterna Nature och Science utbröt ramaskri. USA fruktar att uppgifterna kan missbrukas av illasinnade krafter för att tillverka biologiska vapen, och Världshälsoorganisationen varnar för att forskningen raserar förtroendet för ansträngningarna mot influensaepidemier. Publiceringen av forskningen har nu stoppats tillfälligt, medan vetenskapsmän och folkhälsoexperter febrilt diskuterar en lösning.

Dilemmat är svårt och diskussionen tankeväckande. Kan viss vetenskaplig forskning klassas som livsfarlig och därmed kunna förbjudas eller censureras? Även om den samtidigt kan rädda miljontals liv?

Visst finns risken att virusuppgifterna hamnar i fel händer om de exponeras i offentlighetens ljus. Världen är inte alltigenom god. Det vore ofattbart ruskigt om det muterade dödsviruset med 60 procents dödlighet användes för att utplåna halva Washington eller Genève.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men censur av virusforskningen är fel väg. Kunskap om detta aggressiva virus är oerhört viktig för den globala folkhälsan. Om man förstår hur viruset muterar kan vaccin och behandlingar utvecklas som kan rädda tiotusentals liv.

  Att bara publicera delar av materialet skulle knappast fungera. För att andra forskare ska kunna bekräfta eller kullkasta resultaten måste alla uppgifter publiceras. Bäst är därför att släppa frysningen och låta omvärlden få del av denna viktiga forskning.

  Man kan också se det hela från min snörvliga sängkant. Tänk om jag låg här med fågelinfluensan istället, spridd av stygga krafter som lusläst forskarrönen i Science eller Nature. Det vore onekligen grymt. Men om fågelinfluensan börjar spridas mellan oss människor och forskarrönen inte hade publicerats, då fanns kanske varken behandlingar eller vaccin. Det vore ännu grymmare.

  Men nu är det som sagt bara årets version av virusplågan. Vila, dryck och tålamod heter receptet för att komma igen. Visst ger otaliga honungsteer, febernedsättande och uppmuntrande teckningar från barnen viss draghjälp. Fast nästa år tänker jag vaccinera mig.

  Gunilla von Hall är SvD:s korrespondent i Genève.

  gunilla.von.hall@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X