Annons

Fel att avfärda EU-skatt på transaktioner

Den nya skatten på transaktioner som EU föreslår kan skapa flera positiva effekter, som att bidra till att minska skulderna och investera rätt. Det är dags att även Sveriges regering ser på denna på ett mer konstruktivt sätt istället för att jämföra med 80-talets valpskatt, skriver Europaparlamentarikerna Göran Färm och Olle Ludvigsson (S).

Publicerad

EU-kommissionen presenterade i onsdags ett förslag till skatt på finansiella transaktioner. Varje EU-land ska ta ut en nationell skatt på 0,01–0,1 procent. Förslaget har både Frankrikes och Tysklands stöd. I det läget måste frågan börja tas på allvar även i den svenska debatten. De primitiva nej-argument som nu används behöver ersättas av konstruktiv analys. Finansminister Anders Borg och andra motståndare har inte uppdaterat sig på 20 år, utan hänvisar fortfarande till de negativa svenska erfarenheterna från den så kallade valpskatten på 80-talet och tidigt 90-tal. Jämförelsen håller inte. Den moderna transaktionsskatten är något helt annat.

Valpskatten var 5-100 gånger högre än de nivåer som nu föreslagits. Det handlar alltså om skatter av helt olika magnitud. En annan skillnad är att valpskatten bara introducerades på den minimala svenska marknaden. Nu gäller det en skatt i hela Europa – en marknad där varje aktör av vikt måste vara närvarande. En tredje skillnad är att valpskatten bara gällde specifika marknadssegment, medan det förslag som nu presenterats är heltäckande. En fjärde skillnad är att finanssektorn idag ser helt annorlunda ut. Dynamik, teknik och hastighet skiljer sig enormt. Att avfärda en modern skatt enbart utifrån valpskatten är alltså inte seriöst.

Annons
Annons
Annons