Annons
X
Annons
X

”Fel ände att börja i”

Moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé ifrågasätter KD:s förslag om höjda krav för de som vill utbilda sig till lärare.

– Jag tycker att det blir att börja i fel ände. Det finns en stor risk att det blir färre som utbildar sig till lärare, och då kommer vi också att få färre behöriga lärare i skolan, säger han och framhåller att bristen på lärare är stor och dessutom väntas öka.

Kristdemokraternas skolgrupp vill i sitt förslag öka attraktionskraften genom att höja kraven för dem som vill bli lärare. I dag räcker det med betyget E i vissa ämnen – KD vill se krav på minst betyget B.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror att det är bättre att stärka upp läraryrkets attraktivitet genom karriärmöjligheter och löner, säger Tomas Tobé.

  Annons
  X

  Han menar att förslaget hade varit rimligare att lägga fram om många i dag sökt sig till utbildningen.

  – Nu ligger vi ett läge där vi vill ha många sökande till yrket. Vi tror mer på kraftiga löneökningar och bättre möjligheter till karriär. Jag tror att resultatet av KD:s förslag skulle leda till färre behöriga lärare i skolan.

  Att korta vidareutbildningen – så att personer med tidigare studier i bagaget kan komplettera med pedagogiska studier på ett år – vilket KD också föreslår, ställer sig Tomas Tobé mer positiv till:

  – Det är ett intressant förslag. Vi behöver fler vägar till läraryrket. Jag tror också att vi måste bli mer flexibla. Kanske ska du kunna vara lärare på deltid. Det är bra att öppna upp för fler att bli lärare.

  Kommer ni att kunna enas inom alliansen när ni har så skilda åsikter inom partierna?

  – Absolut. När det gäller att stärka attraktiviteten för läraryrket har vi en väldigt stor samsyn.

  LÄS ÄVEN:
  KD föreslår högre betyg för lärare

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X