Fejkfilmerna som blåser Hollywood

De kallas Mockbusters, lågbudgetkopior av aktuella storfilmer
De kallas Mockbusters, lågbudgetkopior av aktuella storfilmer

”Transmorphers”, ”Snakes on a train” och ”Da Vinci-gåtan” hör till senaste årens största filmsuccéer. I alla fall för de små bolag vars affärsidé går ut på att göra filmer som är snarlika storbolagens och släppa dem samtidigt.

Under strecket
Publicerad
Annons

De kallas Mockbusters, lågbudgetkopior av aktuella storfilmer, och de följer en lång Hollywoodtradition. Redan i slutet av 50-talet började mindre bolag världen över att plagiera de större bolagens succéfilmer. ”Attack of the 50 foot woman” från 1958 fick till exempel en direkt kopia i ”Village of the giants” 1965.

Men fenomenet har vuxit i omfattning sedan 2005 då det amerikanska filmbolaget The Asylum släppte filmen ”War of the Worlds” exakt samtidigt som Steven Spielbergs storbudgetsversion av HG Wells roman. Spielberg hade Tom Cruise i huvudrollen medan The Asylum valde C Thomas Howell, mest känd som Ponyboy i Coppola-dramat ”The Outsiders” från 1983. Om tidigare mockbusters hade kunnat klassas som b-filmer, så kallade ”kultfilmer” eller billig skräck var detta ändå ett till synes lyckat försök att göra en kopia av en storfilm med rejäl budget och kända namn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons