Annons

AbaloneFejkad journalist svävar i limbo

Marit Furn (född 1977) är uppvuxen i Stockholm. Utbildad journalist och bildkonstnär debuterade hon 2016 med ”Skuggan” som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.
Marit Furn (född 1977) är uppvuxen i Stockholm. Utbildad journalist och bildkonstnär debuterade hon 2016 med ”Skuggan” som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Foto: Sofia Runarsdotter

I debuten med ”Skuggan” 2016 utgick Marit Furn från Strindberg och 1800-talets Paris. I sin nya roman har hon förflyttat sig till samtidens Sydafrika och en kvinna som utger sig för att vara journalist, i en filmisk berättelse som värnar stillaståendet.

Under strecket
Publicerad

Marit Furn debuterade 2016 med ”Skuggan”. Det var en klipsk roman, där hon tog med läsaren till Paris 1895 för att berätta historien om en ung kemist vid namn Zygmunt Pietziewzskoczsky, som på uppdrag av en polsk apotekare spionerar på August Strindberg mitt under hans infernokris. Figuren Zygmunt Pietziewzskoczsky hade Marit Furn lånat från Lars Gustafssons ”Tennisspelarna” och ”Skuggan” blev en roman som med ett tonsäkert språk lekte med verklighet, intertextualitet och dagboksform. Den blev också välförtjänt nominerad till Borås Tidnings debutantpris. Efter en sådan stark debut är förväntningarna på nästa roman självklart höga.

I ”Abalone” tar Marit Furn med läsaren till Sydafrika i början av 2000-talet i efterdyningarna av apartheid. Den unga svenskan Ester flyr till Kapstaden efter att hennes pappa dött, ett gulnat fotografi av ett berg leder henne dit. Hon tar in på vandrarhem, utger sig för att vara journalist fast hon inte har något uppdrag, och åker runt lite på måfå i Kapstaden med den svarta sydafrikanen Jamie, som är fotograf.

Annons
Annons
Annons