Fegheten var värre än våldet

ESKILSTUNA Att klasskompisen inte vågade vittna om hela misshandeln trots att hon sett den var ett värre övergrepp än våldet i sig. Det tycker Maria Toverland som under en termin tvingades gå i samma klass som gärningsmannen, som senare dömdes för misshandel.

Under strecket
Publicerad

Kontakten med Stödcentrum var viktig för Maria Toverland.

Annons

Under en lektion på ett gymnasium i Eskilstuna förra året blev Maria Toverland, i dag 20 år, nerslagen och sparkad av en flicka i klassen. Innan dess hade Maria Toverland sagt att hon inte ville göra sitt projektarbete tillsammans med klasskompisen, för att flickan inte skötte sin del av arbetet. Misshandeln skedde inne i skolsalen. Skolan polisanmälde den och klasskamraten dömdes i somras, dagen innan studenten, till böter och skyddstillsyn för misshandel. Ändå blev det en tung sista gymnasietermin för Maria Toverland innan domen kom:

– Det var skitjobbigt att gå i skolan. Hon fick gå kvar och vi gick i samma klass. Jag fick värsta stämpeln i klassen och hon sa att jag provocerat henne. Man tror ju att man ska vara trygg i skolan. Och varför
skulle jag byta skola? Jag hade ju inte gjort något! Jag fick lov att bita ihop.
Ganska snart efter misshandeln fick Maria Toverland komma till Stödcentrum för unga brottsoffer i Eskilstuna. Här träffade hon ungdomssekreteraren Mia Medström.

Annons
Annons
Annons