Feghet har ersatt mandom och mod

Under strecket
Publicerad
Annons

KOMMENTAR| Det ökande våldet

För ett tiotal år sedan beslöt en grupp kvinnor, däribland jag, att anordna ett symposium mot våldet. Vi arbetade till vardags inom helt olika områden - sjukvård, teater, medier, utställningar, juridik. Men vi förenades av en stark frustration och ilska över det allestädes närvarande våldet, efter ännu ett uppmärksammat mord på en ung kvinna - Sara hette hon den gången - som velat bestämma över sig själv och sitt liv.
”Farväl till vapnen” kallade vi symposiet, som under flera dagar samlade en stor publik på Cirkus i Stockholm. En av de många talarna och debattörerna var historieprofessorn Eva Österberg. Vad hon kunde visa fastnade i mitt medvetande. Våldet har blivit fegare. Förr, under i och för sig mycket våldsamma tider, fanns det hedersbegrepp i våldssammanhang. Man sparkade inte på den som ligger. Man gav sig inte på någon bakifrån. De som gjorde det uppfattades som fega, ynkryggar som ingen ville kännas vid.
Det kommer ständigt nya exempel som stärker uppfattningen att män i dag inte har hedersbegrepp på samma sätt som män hade förr. Att det inte finns några spärrar bland våldsutövande män mot att sparka på den som har glasögon, att stampa på den som ligger, att hugga bakifrån.
Gång på gång sker också övergrepp av flera män mot en, oftast betydligt yngre, kvinna. Senast i Jordbrofallet, där tre män utnyttjade en utmattad 15-åring. Så otroligt fegt! Att de inte skäms inför varandra. Ser de inte ynkligheten hos sig själva och hos de andra?

Annons
Annons
Annons