Annons
Krönika

Sam Sundberg:Fega pirater bakom ny näthajp

Den här gången är det inte pirataktivister utan ett företag som hotar upphovsrätten. Riskkapitalister har investerat jättebelopp i en ny tjänst för systematiskt upphovsrättsintrång.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den är snygg, lättanvänd, inspirerande och den hetaste näthajpen för tillfället. Pinterest är tjänsten som låter dig spara bilder från webben på virtuella anslagstavlor och dela dem med världen. Att botanisera bland bildsamlingarna är det perfekta tidsfördrivet när man vill mata hjärnan med ögongodis. Tyvärr kan tjänsten också beskrivas som ovanligt vackert organiserad brottslighet.

Pinterest är ett Pirate Bay för bilder, en sajt skräddarsydd för storskalig medhjälp till upphovsrättsbrott. Användaren installerar en knapp i sin webbläsare och när man trycker på den kopierar den bilder från webben till Pinterest. Det kan vara en snygg jacka i en nätbutik, en träffsäker seriestripp, ett konstverk, ett fint foto – vilken bild som helst som man vill riva ut och spara. På Pinterest sparas och sprids bilden utan kontroll av vem som äger upphovsrätten.

Annons
Annons
Annons