Annons

Feelgood på frammarsch

Förra året startade Pia Printz på förlaget Printz Publishing Feelgoodfestivalen i Mariefred. Året festival gästas av såväl svenska som internationella feelgoodförfattare. Arkivbild.
Förra året startade Pia Printz på förlaget Printz Publishing Feelgoodfestivalen i Mariefred. Året festival gästas av såväl svenska som internationella feelgoodförfattare. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

Svenska läsare är trötta på ond bråd död – nu vill allt fler hellre läsa något ljust och trevligt. Men än så länge är det mest kvinnorna som har bytt deckarna mot feelgood.

Under strecket
Viktor Andersson / TT
Publicerad

Deckarförfattaren Varg Gyllander fick nog av mord och mörker och skrev en feelgood i stället. Hans debut som feelgoodförfattare, "Alla känner apan", har nominerats till Årets Feelgood. Pressbild.

Foto: Richard Ryan Bild 1 av 2

Författaren Sofia Ymén startade för två år sedan Facebookgruppen Feelgoodfredag som i skrivande stund har strax över 1 200 medlemmar. Pressbild.

Foto: Madeleine Wejlerud Bild 2 av 2

Allt fler som förr kopplade av med en spännande deckare väljer nu att i stället plocka upp en trivsam feelgood. Man väljer bort mord och hemskheter till förmån för något som inte sällan beskrivs som hjärtevärmande och härliga läsupplevelser.

Feelgood har de senaste åren rubbat deckarnas dominans på topplistorna. Sedan förra året finns även Feelgoodfestivalen och i år får genren en egen scen på Bokmässan i Göteborg. Nämnas kan också den stadigt växande Facebookgruppen Feelgoodfredag som i skrivande stund har strax över 1 200 medlemmar.

Annons
Annons
Annons