Annons

AgatheFeelgood om sådant som borde göra ont

Anne Cathrine Bomann är född 1983 och bosatt i Köpenhamn. Hon är utbildad psykolog och ”Agathe” är hennes debutroman.
Anne Cathrine Bomann är född 1983 och bosatt i Köpenhamn. Hon är utbildad psykolog och ”Agathe” är hennes debutroman. Foto: Henrik J. Andersen, Sekwa förlag

En berättelse om en äldre man och psykiater som begär en ung kvinnlig patient med självmordstankar. Skriven som underhållande må bra-litteratur. Rebecka Bülow har läst en debutroman som hon tycker är alltför mysig för att skava på det sätt den borde göra.

Under strecket
Publicerad

800 patientsamtal, 22 veckor eller fem månader. Så långt har berättaren i danska Anne Cathrine Bomanns debutroman ”Agathe” kvar till pensionen. Han är en 71-årig psykiater som är trött på att bedriva terapi. Dagarna präglas av tristess och en tillbakahållen rädsla. Tills Agathe dyker upp, en ung tyska som vill bli hans patient.

Psykiatern, vars namn aldrig skrivs ut, attraheras av Agathe. Han beskriver ofta hennes doft, registrerar hennes ärrade handleder och tänker att hon är ”genomskinlig och skör som glas”. I hans blick blir hon en vanlig stereotyp: den vackra, sjuka kvinnan, mystisk och sorglig men aldrig utmanande.

Annons
Annons
Annons